Ljubljana - Četrtna skupnost Trnovo - Trnovski pristan
OsrednjeslovenskaLjubljana - Četrtna skupnost Trnovo

Ljubljana - Četrtna skupnost Trnovo

Ljubljana - Trnovski pristan
Trenutno
prevCloudy;SHRA;light
15
Jutri
prevCloudy;RA;mod
10 12
24.10.2021
partCloudy;;light
5 13

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Četrtna skupnost Trnovo predstavlja ožjo enoto Mestne občine Ljubljana. Razprostira se jugozahodno od znamenitega Ljubljanskega gradu, ob levem bregu reke Ljubljanice. S središčem mesta ga povezujejo mestne avtobusne linije.
Tradicionalni predeli Trnova so Kolezija, Krakovo, Mirje, Kern, Mestni Log, Gmajna, Rakova Jelša in Sibirija. V Trnovem je prebival mednarodno uveljavljeni arhitekt Jože Plečnik (1872-1957), ki je najbolj poznan po načrtih Tromostovja, ljubljanskih Žal, ljubljanske tržnice, oblikoval pa je tudi cerkvene kelihe. V njegovi hiši se nahaja stalna Plečnikova zbirka, ki jo je uredil Arhitekturni muzej Ljubljana. Območje Trnovo je poznano tudi po cerkvi sv. Janeza Krstnika, tudi Trnovska cerkev, pred katero je pesnik France Prešeren prvič srečal svojo ljubezen Julijo Primic. Pesnik je svoji nikoli uresničeni ljubezni posvetil Sonetni venec. Ob pročelju Trnovske cerkve stoji most čez potok Gradaščica, ki je eden redkih v Evropi, na katerem uspeva drevje. Cerkveni župnik je bil dolga leta tudi pisatelj Fran Saleški Finžgar, po katerem se imenuje tudi bližnja ulica, kjer je živel. Hiša je delo arhitekta Plečnika.
V bližini cerkve se nahaja gledališče Kulturno umetniško društvo France Prešeren, ki je poznano po vsakoletnem festivalu Trnfest in po alternativni sceni. Trnovsko predmestje je bilo dolga leta znano po nizki gradnji in hišah, ki so imele obsežne zelenjavne vrtove. S teh vrtov so oskrbovali ljubljansko tržnico. Ko se je mestna infrastruktura pričela pomikati proti Trnovemu, so v 70-ih letih 20. stoletja izginile še zadnje kmetije, odredili pa so tudi prepoved gojenja rejnih živali. Število branjevk, ki z ročnimi vozički vozi zelenjavo na Vodnikov trg, je vsako leto manjše. V začetku 80-ih let 20. stoletja so bili narejeni visoki stanovanjski objekti ob Karunovi in Ziherlovi ulici, ki so zelo spremenili podobo predmestja. Jedro stare naselbine je bilo ob potoku Gradaščici in je še zmeraj sorazmerno dobro ohranjeno ob Eipprovi ulici oziroma nekdanji Cerkveni ulici. Ta ulica je tudi najbolj slikovita in pritegne največ obiskovalcev. Tukaj je zasajen drevored starih kostanjev in se nahaja več gostinskih ponudnikov.
Pred drugo svetovno vojno je bila na Ziherlovi ulici zgrajena tudi stavba telovadnega društva Sokol, kasneje Partizan Trnovo, leta 2005 pa preimenovan v Dom Cirila Staniča. Ciril Stanič je bil arhitekt zgradbe in večletni telovadni vaditelj.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Četrtna skupnost Trnovo - Trnovski pristan

Fotografija: 2040001-1

Četrtna skupnost Trnovo - Trnovski pristan <br> Trnovski pristan z velikimi kamnitimi stopnicami

Fotografija: 2040001-6

Trnovski pristan

Trnovski pristan z velikimi kamnitimi stopnic...
Četrtna skupnost Trnovo - Trnovski pristan <br> Pgoled na Trnovski pristan s Prulskega mosta

Fotografija: 2040001-11

Trnovski pristan

Pgoled na Trnovski pristan s Prulskega mosta
Četrtna skupnost Trnovo - Hradeckega most

Fotografija: 2040010-3

Četrtna skupnost Trnovo - Izliv Gradaščice v Ljubljanico

Fotografija: 2040020-2

Četrtna skupnost Trnovo - Prulski most

Fotografija: 2040030-2

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 104 €
Ljubljana
od 119.7 €
od 128 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)