Reke in sotočja
Breg - Reka Ljubljanica - Reka Ljubljanica
OsrednjeslovenskaBreg - Reka Ljubljanica

Breg - Reka Ljubljanica

Danes
overcast;SN;light
0 1
Jutri
prevCloudy;;
-1 2
11.12.2021
partCloudy;;mod
-3 2

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Reka Ljubljanica na svoja obrežja in mostove privablja številne Ljubljančane in turiste. Nabrežja reke so tako živahno družabno zbirališče s mnogimi kavarnicami na prostem. Turistične ladjice nudijo možnost doživetja starega mestnega jedra iz druge perspektive. Vse od rimskih časov do uveljavitve železnice v sredini 19. stoletja je Ljubljanica predstavljala glavno pot za preskrbo in trgovino.
Ljubljanica je stoletja krojila usodo mesta: kot osnovni vir za kruh čolnarjem, ribičem in pristaniškim delavcem; kot gostiteljica mesarjem in čevljarjem, ki so imeli delavnice na mostovih; kot pomembna plovbna pot; kot prijetna družabnica med plesi na vodi in potepanji z okrašenimi čolni. Ko njen tok še ni bil ukročen v korito in deloma še ne speljan po Gruberjevem prekopu, se je ob večjih poplavah voda na Prešernovem trgu dvignila celo do cerkvenega praga. Leta 1190 so se po vsem mestu vozili s čolni, leta 1589 pa je odplavila celo nekaj hiš. Da reka ne poplavlja več, ima največ zaslug Dunajčan Gabrijel Gruber. V Ljubljani je živel v letu 1768-84. aredil je načrte za izsuševanje barja in začel med gradom in Golovcem leta 1773 graditi prekop. Gradnjo je vodil pet let, dokončal jo je leta 1780 baron Struppi. Ob lepem vremenu izvira Ljubljanica pri Vrhniki iz dvanajstih izvirov.
Od izvira Močilnika do mestnega središčaa je komaj 20 km zračne črte, padca pa ni niti za meter. Sicer pa je počasna reka do izliva v Savo pri Zalogu dolga 38 km. Na poti do Ljubljane reka prečka čudovito in edinstveno naravno okolje Ljubljanskega Barja. Njena struga spada med najbolj pomembna arheološka najdišča v Sloveniji. Arheologi, ki so v njej našli številne predmete iz različnih zgodovinskih obdobij, od prazgodovine do novega veka, menijo, da je imela reka kultni pomen. Železnica, ki je Ljubljano povezala z Dunajem in Trstom, je reki odvzela pomembno prometno – gospodarsko poslanstvo in ves tovorni promet do pristanišča na Bregu in nato do izliva in po Savi navzdol. Danes je prijetna plovba do Livade ali Špice. Ljubljanica je mesto zanimivih in lepih mostov. Prvi most čez reko naj bi bil zgrajen v rimski dobi.
Arhitekt Plečnik je zaznamoval podobo mesta, ko je uredil rečne bregove v starem jedru Ljubljane, ob reki zasnoval sprehajalne poti z drevoredi, med njimi Trnovski pristan z vrbami žalujkami in stopničastim sprehajališčem, obnovil ali ustvaril je tudi mnoge mostove na pritokih in reki: od Trnovskega, Čevljarskega do osrednjega Tromostovja, ki sedaj prispevajo k nepozabni podobi mesta Ljubljana.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Reka Ljubljanica - Prehod do sprehajališča ob Ljubljanici na Bregu

Fotografija: 2016001-0

Prehod do sprehajališča ob Ljubljanici na Bregu
Reka Ljubljanica - Zmaj na Bregu

Fotografija: 2016001-1

Zmaj na Bregu
Reka Ljubljanica - Reka Ljubljanica

Fotografija: 2016001-2

Reka Ljubljanica
Reka Ljubljanica - Sprehajališče ob Ljubljanici

Fotografija: 2016001-3

Sprehajališče ob Ljubljanici
Reka Ljubljanica - Pot proti Šentjakobskemu mostu

Fotografija: 2016001-4

Pot proti Šentjakobskemu mostu
Reka Ljubljanica - Reka Ljubljanica in Gallusovo nabrežje na drugi strani

Fotografija: 2016001-5

Reka Ljubljanica in Gallusovo nabrežje na drugi strani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
od 180 €
od 229 €
Ljubljana
od 66.5 €
Ljubljana
od 133 €
od 143 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)