Ljubljana - Codellijeva hiša - Codellijeva hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Codellijeva hiša

Ljubljana - Codellijeva hiša

Danes
overcast;RA;light
2 5
Jutri
overcast;SN;light
-3 2
26.01.2021
partCloudy;;light
-5 5

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Breg je priljubljeno območje v starem delu Ljubljane, ki privablja številne domače in tuje obiskovalce. Slikoviti predel se razprostira ob reki Ljubljanici. Nedolgo prenovljeni Breg je zaživel tudi kot novo prizorišče tradicionalnih sejmov.
Na Bregu tako vsako nedeljo poteka bolšji sejem starin, v sobotah v poletnih mesecih obiskovalci in umetniki prodajajo svoja dela na umetniški tržnici, v božičnem času pa je na ta predel postavljen osrednji del prazničnega sejma. Breg je bil včasih staro pristanišče. V pisnih virih se omenja v začetku 14. stoletja. Po nekaterih pričevanjih so imeli tukaj pristanišče že v rimskih časih. Tukaj so pretovarjali blago in trgovali vse do 19. stoletja, ko je bila skozi Ljubljano zgrajena železnica in je prevzela večino tovornega prometa, ki so ga prej opravljali z ladjami. Breg je edini del stare Ljubljane, ki je bil z glavnimi fasadami hiš obrnjen proti reki Ljubljanici. Sedanjo podobo je dobil večinoma v 18. stoletju, ko so tukaj prebivale bogate plemiške družine.
Proti jugu je Breg zapiralo mestno obzidje z okroglim obrambnim stolpom. Leta 1770 je obrambni stolp kupil baron Žiga Zois in ga dal podreti, mestni jarek za njim pa zasuti. Tako je bil Breg povezan s Krakovim. V spomin na Zoisa je dobila ime tudi Zoisova cesta, ki je bila urejena in zasajena v 19. stoletju na zasutem južnem obzidnem jarku. Med obema vojnama je arhitek Jože Plečnik ulico preuredil. Zasadil je nov drevored in zazelenil začelja hiš ob Križevniški ulici in obzidje Križevniškega samostana. Na začetek ulice je leta 1927 postavil spomenik Žigi Zoisu v obliki piramide iz kamnitih kvadrov.Codellijeva hiša se nahaja na Bregu 20 in v njej je danes znana gostilna pri Vitezu. Hiša je bila iz ozke triosnice prezidana v 17. stoletju. Odlikuje jo portal s sklepnikom v obliki viteške glave.
Od tukaj tudi ime gostilne, ki je v hiši že vse od leta 1754. V druge nadstropju Codellijeve hiše je v zasebnem stanovanju še sedaj ohranjena poslikana balkonska dvorana. Avtor fresk, ki prikazujejo štiri elemente in štiri letne čase, je slovenski baročni slikar Fran Jelovšek.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Codellijeva hiša - Codellijeva hiša

Fotografija: 2016003-0

Codellijeva hiša
Codellijeva hiša - Codellijeva hiša - Portal

Fotografija: 2016003-1

Codellijeva hiša - Portal
Codellijeva hiša - Portal s sklepnikom v obliki viteške glave

Fotografija: 2016003-2

Portal s sklepnikom v obliki viteške glave
Codellijeva hiša - Codellijeva hiša - Pri vitezu

Fotografija: 2016003-3

Codellijeva hiša - Pri vitezu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 48 €
Ljubljana
Ljubljana
od 65 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)