Ljubljana - Blasnikova tiskarna - Blasnikova tiskarna
OsrednjeslovenskaLjubljana - Blasnikova tiskarna

Ljubljana - Blasnikova tiskarna

Trenutno
overcast;RASN;light
5
Jutri
prevCloudy;RA;light
4 7
29.11.2021
partCloudy;SN;light
0 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Breg je slikoviti predel v starem mestnem jedru Ljubljane. Razprostira se ob reki Ljubljanici in privablja številne domače in tuje obiskovalce. Prenovljeno območje je zaživelo tudi kot novo prizorišče tradicionalnih sejmov.
Vsako nedeljo tako na Bregu poteka bolšji sejem starin, ob sobotah v poletnem času oblikovalci in umetniki prodajajo svoja dela na umetniški tržnici, v božičnem času pa je na ta predel postavljen glavni del prazničnega sejma. Breg je bil nekdaj staro ljubljansko pristanišče. V pisnih virih se omenja že v začetku 14. stoletja. Po nekaterih pričevanjih so imeli tukaj pristanišče že Rimljani. Tukaj so pretovarjali blago in trgovali vse do sredine 19. stoletja, ko je bila skozi Ljubljano zgrajena železnica in je prevzela večino tovornega prometa, ki so ga prej opravljali z ladjami. Breg je edini del stare Ljubljane, ki je bil z glavnimi fasadami hiš obrnjen proti reki Ljubljanici. Sedanjo podobo je dobil večinoma v 18. stoletju, ko so tukaj prebivale bogate plemiške družine. Proti jugu je Breg zapiralo mestno obzidje z okroglim obrambnim stolpom.
Leta 1770 je obrambni stolp kupil baron Žiga Zois in ga dal podreti, mestni jarek za njim pa zasuti. Tako je bil Breg povezan s Krakovim. V spomin na Zoisa je dobila ime tudi Zoisova cesta, ki je bila urejena in zasajena v 19. stoletju na zasutem južnem obzidnem jarku. Med obema vojnama je arhitek Jože Plečnik ulico preuredil. Zasadil je nov drevored in zazelenil začelja hiš ob Križevniški ulici in obzidje Križevniškega samostana. Na začetek ulice je leta 1927 postavil spomenik Žigi Zoisu v obliki piramide iz kamnitih kvadrov. Blasnikova tiskarna je bila ustanovljena leta 1829 v hiši na Bregu 14. V njej so med drugim tiskali Kranjsko Čbelico, Prešernove poezije, Bleiweisove novice in Levstikove pesmi. Leta 1920 so za potrebe tiskarne uredili še sosednjo hišo na Bregu 12.
Med drugo svetovno vojno je Blasnikova tiskarna delala tudi za centralno partizansko tehniko in v njej so na dan osvoboditve 9. maja leta 1945 natisnili prvo številko Slovenskega poročevalca. Na nekdanjo tiskarno opozarja spominska plošča na fasadi.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Blasnikova tiskarna - Blasnikova tiskarna

Fotografija: 2016004-0

Blasnikova tiskarna
Blasnikova tiskarna - Nekdanja Blasnikova tiskarna

Fotografija: 2016004-1

Nekdanja Blasnikova tiskarna
Blasnikova tiskarna - Blasnikova tiskarna - Portal

Fotografija: 2016004-2

Blasnikova tiskarna - Portal
Blasnikova tiskarna - Doprsni kip - Jožef Blaznik

Fotografija: 2016004-3

Doprsni kip - Jožef Blaznik
Blasnikova tiskarna - Jožef Blaznik (1800 - 1872)

Fotografija: 2016004-4

Jožef Blaznik (1800 - 1872)

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)