Reke in sotočja
Krka - Reka Krka - Reka Krka
OsrednjeslovenskaKrka - Reka Krka

Krka - Reka Krka

Trenutno
prevCloudy;RA;mod
11
Jutri
prevCloudy;RA;mod
-1 11
23.04.2024
overcast;RASN;light
3 7

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Reka Krka je najdaljši desni pritok reke Save v Sloveniji. Po dolžini je druga najdaljša slovenska reka in največja reka na Dolenjskem. Večji levi pritoki so Prečna, Višnjica, Račna, Radulja, Senuša in Lokavec.
Večji desni pritoki pa so Radeščica, Globočec, Težka voda, Sušica pri Dolenjskih Toplicah, Pendirjevka in Sušica pri Podbočju. Krka izvira v Suhi Krajini, teče najprej v smeri proti jugovzhodu, nato na severovzhod, skozi Novo mesto in nato po Krški kotlini ter se pri Brežicah izliva v reko Savo. Reka Krka izvira med zaselkoma Trebnja Gorica in Gradiček, južno od Ivančne Gorice v smeri proti Muljavi. Nad izvirom se nahaja podzemna Krška jama, ki je zanimiva za ogled. Za vhodom v jamo se razprostira dvorana, ki jo zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero. Zaradi majhne višinske razlike med izlivom v Savo in izvirom je tok reke Krke dokaj počasen, kar omogoča, da se apnenec iz vode odlaga na rečno dno in tvori lehnjakove pragove, ki so se razvili v velika slapišča. V zgornjem toku je Krka dokaj živahna, saj je izdolbla svoj tok skozi kanjon, v spodnjem predelu pa teče po ravnini in oblikuje ravninske tvorbe – rečne otočke, rokave in okljuke. Ob zgornjem toku reke so včasih delovale žage in mlini, saj je bil to edini vir vodne energije za celoten predel Suhe Krajine. Danes je z reko Krko povezan turizem, tako v zgornjem toku, kjer so ob Krki turistične kmetije, kot ob spodnjem toku, kjer je najbolj pomembna turistična točka grad Otočec.
V vasi Krka deluje manjša ribogojnica. Reka je še posebej zanimiva za ribiče in ljubitelje brzic, ki se po njej lahko popeljejo s kanujem, kajakom ali raftom. Vsako zadnjo nedeljo v msecu maju poteka tradicionalni spust s kajaki in kanuji po reki Krki.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Krka - Reka Krka in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Reka Krka - Most čez reko Krko v Krki

Fotografija: 2238-0

Most čez reko Krko v Krki
Reka Krka - Reka Krka

Fotografija: 2238-1

Reka Krka
Reka Krka - Krka - Reka Krka

Fotografija: 2238-2

Krka - Reka Krka
Reka Krka - Reka Krka v smeri Žužemberku

Fotografija: 2238-3

Reka Krka v smeri Žužemberku
Reka Krka - Reka Krka

Fotografija: 2238-4

Reka Krka
Reka Krka - Reka Krka v vasi Krka

Fotografija: 2238-5

Reka Krka v vasi Krka

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: