Ljubljana - Spominska plošča Adamiču in Lundru - Spominska plošča Adamiču in Lundru
OsrednjeslovenskaLjubljana - Spominska plošča Adamiču in Lundru

Ljubljana - Spominska plošča Adamiču in Lundru

Trenutno
mostClear;;light
24
Jutri
clear;;light
13 28
06.07.2020
partCloudy;;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je največje in glavno mesto Slovenije. Predstavlja kulturno, znanstveno, geografsko, ekonomsko, administrativno in politično središče države. Zaznamujejo jo številne znamenitosti, ki skozi celo leto privabljajo domače in tuje obiskovalce.
Pogačarjev trg se nahaja v starem mestnem delu Ljubljane. Nastal je v sredini 19. stoletja, ko so podrli hleve in ostala gospodarska poslopja med semeniščem in škofijo. Trg je dobil današnjo podobo v času med obema vojnama. Zasluge za njegov videz ima znani arhitekt Jože Plečnik. Pogačarjev trg z vseh strani zapirajo pomembni zgodovinsko-kulturni objekti, na zahodu kresija, na severu tržnice, na vzhodu semenišče in na jugu stolnica svetega Nikolaja in škofijska palača. Spominska plošča Ivanu Adamiču in Rudulfu Lundru je vzidana na povezavi med Škofijo in stolnico svetega Nikolaja s strani Pogačarjevega trga. Septembra 1908 so nemški vojaki v Ljubljani streljali na demonstrante, ki so se zbrali v podporo Duržbe svetega Metoda in Cirila. Takrat sta bila ubita Ivan Adamič in Rudolf Lunder. Dogodek predstavlja pomemben korak h prebujanju slovenske narodne zavesti. Ivan Adamič, petnajstletni dijak II. državne gimnazije in Rudolf Lunder, 22-letni tiskar, sta padla na Pogačarjevem trgu kot naključni žrtvi nemškega vojnega nasilja, ob spopadih zaradi nestropnosti, med nemškim in slovenskim prebivalstvom.
Adamič je bil mlajši brat skladatelja Emila Adamiča. Lunder je bil pevec, član delavskega pevskega društva Slavec v Ljubljani in strojnik v Narodni tiskarni. Sodeloval je tudi pri Tiskanem društvu za Kranjsko.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spominska plošča Adamiču in Lundru - Spominska plošča pri stolnici sv. Nikolaja

Fotografija: 2015402-0

Spominska plošča pri stolnici sv. Nikolaja
Spominska plošča Adamiču in Lundru - Spominska plošča Adamiču in Lundru

Fotografija: 2015402-1

Spominska plošča Adamiču in Lundru
Spominska plošča Adamiču in Lundru - Ivan Adamič in Rudolf Lunder

Fotografija: 2015402-2

Ivan Adamič in Rudolf Lunder

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 110 €
Ljubljana
od 261 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)