Ljubljana - Pogačarjev trg - Pogačarjev trg
OsrednjeslovenskaLjubljana - Pogačarjev trg

Ljubljana - Pogačarjev trg 

Danes
overcast;RASN;light
2 7
Jutri
prevCloudy;RASN;
3 6
29.11.2021
partCloudy;;
-1 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Pogačarjev trg je nastal v šestdesetih letih 19. stoletja, ko so podrli hleve in druga gospodarska poslopja med škofijo in semeniščem. Sedanjo podobo je trgu dal arhitek Jože Plečnik med obema vojnama.
Trg z vseh strani zapirajo pomembni objekti, in sicer na severu tržnice, na zahodu kresija, na vzhodu semenišče in na jugu stolnica sv. Nikolaja in škofijska palača. Sedanja stolna cerkev sv. Nikolaja je bila zgrajena na začetku 18. stoletja. Glavna pobudnika za zidavo nove stolnice sta bila brata Janez Anton in Janez Gregor Dolničar, najbolj zaslužna člana Akademije operozov za razvoj likovne umetnosti v Ljubljani. Ljubljanska stolnica predstavlja ključni spomenik baročne dobe v Ljubljani kot pomembna kiparska, arhitekturna in slikarska celota. Škofijska palača je z zidanim hodnikom na dveh lokih povezana s stolno cerkvijo. Palača je bila eden najbolj razkošnih dvorcev v Ljubljani, zato je še v 19. stoletju služila tudi za prenočevanje odličnih gostov. Palača Kresija je zgradba, ki skupaj s Filipovim dvorcem označuje vstop v staro mestno jedro Ljubljane.
Kresija in Filipov dvorec sta bila sezidana po potresu leta 1895. Obe zgradbi imata s stolpičema poudarjena vogala, ki predstavljata motiv mestnih vrat. Obe zgradbi sta zasnovani v neoklasicističnem slogu. Kresija je okrašena z bolj zaobljenim baročnim okrasjem. Obe zgradbi izražata bogastvo meščanskih lastnikov. Kresijo je zasnoval arhitekt Leopold Theyer. V Kresiji je danes več občinskih uradov, Turistični center za obiskovalce Ljubljane in Galerija Kresija. Na območju osrednje ljubljanske tržnice je do potresa leta 1895 stal licej. Arhitekt Plečnik je tržnico, ki je bila zgrajena med letoma 1940 in 1944, zasnoval kot niza pokritih tržnic ob Ljubljanici, v dveh etažah, ki s svojo značilno ukrivljenostjo sledita njenemu toku. Vodno stran je arhitekt opremil s polkrožnimi okni, na cestnem območju je zgradbi tržnic okrasil z dolgima vrstama stebrov. Nekaj časa kasneje so se odločili povezati Tržnico s Tromostovjem.
Arhitekt je takrat zasnoval ob mostu cvetličarno, ki spominja na antični tempelj, za njo pa je tržnico razširil z odprtim stebriščem, pod katerim so sedaj stojnice z izdelki domače obrti in začimbami.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Pogačarjev trg - Pogačarjev trg

Fotografija: 2015400-0

Pogačarjev trg
Pogačarjev trg - Sobotni vrvež na Pogačarjevem trgu

Fotografija: 2015400-1

Sobotni vrvež na Pogačarjevem trgu
Pogačarjev trg - Pogačarjev trg v smeri proti Semenišču

Fotografija: 2015400-2

Pogačarjev trg v smeri proti Semenišču
Pogačarjev trg - Pokrita tržnica - Pogačarjev trg 1

Fotografija: 2015400-3

Pokrita tržnica - Pogačarjev trg 1
Pogačarjev trg - Pogačarjev trg s Semeniščem in stolnico sv. Nikolaja

Fotografija: 2015400-4

Pogačarjev trg s Semeniščem in stolnico sv. Nikolaja
Pogačarjev trg - Cvetje

Fotografija: 2015400-5

Cvetje
Pogačarjev trg - Tržnica na Pogačarjevem trgu

Fotografija: 2015400-6

Tržnica na Pogačarjevem trgu
Pogačarjev trg - Plečnikove tržnice na severni strani Pogačarjevega trga

Fotografija: 2015400-7

Plečnikove tržnice na severni strani Pogačarjevega trga
Pogačarjev trg - Tržnica

Fotografija: 2015400-8

Tržnica
Pogačarjev trg - Kresija na zahodni strani Pogačarjevega trga

Fotografija: 2015400-9

Kresija na zahodni strani Pogačarjevega trga
Pogačarjev trg - Cesta iz Pogačarjevega trga proti Mačkovi ulici

Fotografija: 2015400-10

Cesta iz Pogačarjevega trga proti Mačkovi ulici
Pogačarjev trg - Medarska ulica med Nadškofijo Ljubljana in Codellijevem kanonikatu

Fotografija: 2015400-11

Medarska ulica med Nadškofijo Ljubljana in Codellijevem kanonikatu
Pogačarjev trg - Ljubljana moje mesto - Tržnica

Fotografija: 2015400-12

Ljubljana moje mesto - Tržnica
Pogačarjev trg - Skulptura ženskemu pogumu

Fotografija: 2015401-2

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)