Ljubljana - Šentjakobski most - Šentjakobski most
OsrednjeslovenskaLjubljana - Šentjakobski most

Ljubljana - Šentjakobski most

Danes
overcast;RASN;light
2 7
Jutri
prevCloudy;RASN;
3 6
29.11.2021
partCloudy;;
-1 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

V Ljubljani so se ohranili sledovi vseh petih tisočletij njene zgodovine, med njimi zapuščina rimske Emone in slikovito staro mestno jedro s srednjeveškim Ljubljanskim gradom, vegastimi strehami, okrašenimi portali in baročnimi pročelji.
Mozaik prestolnice dopolnjujejo čudoviti mostovi na reki Ljubljanici in obsežen park Tivoli, ki sega v samo središče mesta. Ljubljani daje sedanji videz deloma italijanski barok, deloma pa secesija, ki je vidna v slogu mnogih stavb, ki so bile zgrajene po potresu leta 1895. Čez reko Ljubljanico vodi med začetkom in koncem Gruberjevega prekopa sedem mostov. Najstarejši most je bil narejen v rimski dobi v podaljšku današnje Rimske ceste, nekako na sredi med današnjim Čevljarskim in Šentjakobskim mostom, vendar ni ohranjen. Šentjakobski most je tako eden izmed mnogih mostov, ki prečka reko Ljubljanico. Most povezuje območje Brega in Zoisovo cesto na zahodnem bregu ter Grudnovo nabrežje in Karlovško cesto na vzhodnem bregu.
Na mestu današnjega mostu je bil leta 1824 postavljen lesen most. Postavili so ga zato, da bi razbremenili promet na predelu Starega trga in olajšali prehod preko reke Ljubljanice. Zaradi vse večjega prometa so se leta 1915 odločili nadomestiti stari most z novim, železobetonskim. Oviro betonskemu mostu so predstavljala pogoj plovnosti na reki Ljubljanici, zahteve v stroki po potresu leta 1895, po povečani potresni varnosti in zelo slabo nosilna tla. Za tisto obdobje je tehnično inovativne načrte mostu naredil Alojzij Kral, ki je prvič pri nas uporabil konzolni način gradnje. Šentjakobski most je oblikoval arhitekt Alfred Keller. Oblikoval je tudi betonsko korito s stopnišči, koriti in zamiki za zelenje ter hodniki v nivoju med reko in ulico.
Novi Šentjakobski most so slovesno odprli leta 1915. Zgradilo ga je podjetje Pittel & Brausewetter, v letu 1994 pa ga je obnovilo gradbeno podjetje Gradis. Šentjakobski most ima tri avtomobilske pasove, obojestranske pločnike, nima pa stez za kolesarje.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Šentjakobski most - Šentjakobski most v Ljubljani

Fotografija: 2016250-0

Šentjakobski most v Ljubljani
Šentjakobski most - Šentjakobski most nad reko Ljubljanico

Fotografija: 2016250-1

Šentjakobski most nad reko Ljubljanico
Šentjakobski most - Šentjakobski most med Zoisovo in Karlovško cesto

Fotografija: 2016250-2

Šentjakobski most med Zoisovo in Karlovško cesto
Šentjakobski most - Na Šentjakobskem mostu

Fotografija: 2016250-3

Na Šentjakobskem mostu
Šentjakobski most - Gallusovo nabrežje s Šentjakobskega mostu

Fotografija: 2016250-4

Gallusovo nabrežje s Šentjakobskega mostu
Šentjakobski most - Spominska plošča - Kmečki upor

Fotografija: 2016250-5

Spominska plošča - Kmečki upor
Šentjakobski most - Šentjakobski most

Fotografija: 2016250-6

Šentjakobski most
Šentjakobski most - Šentjakobski most s Krakovskega nasipa

Fotografija: 2016250-7

Šentjakobski most s Krakovskega nasipa

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 83.6 €
Ljubljana
Ljubljana
od 104.5 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)