OsrednjeslovenskaLjubljana - Mestno središče

Ljubljana - Mestno središče

Danes
overcast;RASN;light
2 7
Jutri
prevCloudy;RASN;
3 6
29.11.2021
partCloudy;;
-1 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je glavno mesto Slovenije. Ima živahno mestno središče, ki še posebej oživi v toplih poletnih mesecih in privabi veliko število turistov. Pomembne znamenitosti zajemajo Ljubljanski grad, Mestno hišo, kapelo sv. Jurija, glavno tržnico, Prešernov trg, Tromostovje, stolnico ali cerkev sv. Nikolaja, Stari in Gornji trg, Čevljarski most in druge. Posebej privlačna je vožnja s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Ljubljanski grad se nahaja na griču nad mestom in je najbolj opazna točka. Grič je bil naseljen že v 12. st. pr. n. š., prva večja utrdba pa je nastala v času Ilirov in Keltov. Ohranjeni so še ostanki kulture žarnih grobišč. Srednjeveški grad je bil postavljen v 9. stoletju. Na Ljubljanskem gradu potekajo številni koncerti, kulturne prireditve, razstave, gledališče predstave, protokolarni sprejemi in kongresi. Ogledate si lahko Virtualni muzej in Razgledni stolp. Tukaj se nahaja tudi kapela svetega Jurija, ki je posvečena zavetniku mesta Ljubljane. Je eden najstarejših delov gradu. V Mestni hiši, ki se imenuje tudi Rotovž ali Magistrat, je sedež Mestne občine Ljubljana. Izvira iz poznega 15. stoletja. Beneški vpliv izraža pročelje stavbe. V preddverju sta ohranjena kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja in poznogotska plošča z grbom. Osrednja slikovita ljubljanska tržnica se nahaja na Vodnikovem trgu. Tu je do potresa leta 1895 stal licej. Zasnoval jo je znani arhitekt Jože Plečnik. Je kraj, kjer lahko kupite domačo zelenjavo, sadje, začimbe in tudi specialitete kot sta potica in pršut. Predstavlja družabno središče za Ljubljančane. Prešernov trg je poimenovan po slovitem slovenskem pesniku, Francetu Prešernu. Nastal je iz srednjeveškega križišča pred vhodom v obzidano mesto. Trg so tlakovali sredi 19. stoletja, ko so porušili mestno obzidje. Glavni del trga predstavlja Prešernov spomenik. Odkrit je bil leta 1905. Je delo kiparja Ivana Zajca in arhitekta Maksa Fabianija. Prikazuje Prešerna in nad njim muzo pesništva. Muza drži lovorovo vejico. Proti njemu z enega od bližnjih pročelij zre kip Prešernove neuslišane ljubezni, Primičeve Julije. Stolnica, cerkev svetega Nikolaja je stolna cerkev nadškofije Ljubljana in župnijska cerkev župnije Ljubljana. Na mestu lesenega, strateško pomembnega mosta v srednjem veku, stoji osrednji kamniti most Tromostovja iz leta 1842. Arhitekt Jože Plečnik je osrednjemu mostu med leti 1929 in 1932 dodal še dva mostova, namenjena pešcem. Na ta način je ustvaril edinstveno posebnost Ljubljane. Stari trg je bil najstarejši del srednjeveškega mesta. Trg se nato nadaljuje v Gornji trg. Oba trga se nahajata ob vznožju Grajskega griča. Čevljarski most je izdelan iz umetnega kamna, enako kot Tromostovje. Povezuje Mestni in Novi trg. Ime je dobil po čevljarjih, ki so v srednjem veku imeli na mostu svoje delavnice. Na enem od rečnih pristanov se lahko vkrcate tudi na turistično ladjico, ki vas popelje skozi mesto pod znamenitimi mostovi.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Mestno središče - Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo

Fotografija: 2021-1

Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo
Mestno središče - Slovenska filharmonija, v ozadju Ljubljanski grad

Fotografija: 2021-6

Slovenska filharmonija, v ozadju Ljubljanski grad
Mestno središče - Univerza v Ljubljani

Fotografija: 2021-7

Univerza v Ljubljani
Mestno središče - Narodna galerija

Fotografija: 2021-8

Narodna galerija
Mestno središče - Pravoslavna cerkev

Fotografija: 2021-11

Pravoslavna cerkev

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 178.2 €
od 198 €
Ljubljana
od 110.7 €
od 124.2 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)