OsrednjeslovenskaLjubljana - Mestno središče

Ljubljana - Mestno središče

Trenutno
prevCloudy;SHRA;light
12
Jutri
prevCloudy;;light
2 13
26.02.2024
partCloudy;;
1 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je glavno mesto Slovenije. Ima živahno mestno središče, ki še posebej oživi v toplih poletnih mesecih in privabi veliko število turistov. Pomembne znamenitosti zajemajo Ljubljanski grad, Mestno hišo, kapelo sv. Jurija, glavno tržnico, Prešernov trg, Tromostovje, stolnico ali cerkev sv. Nikolaja, Stari in Gornji trg, Čevljarski most in druge. Posebej privlačna je vožnja s tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad. Ljubljanski grad se nahaja na griču nad mestom in je najbolj opazna točka. Grič je bil naseljen že v 12. st. pr. n. š., prva večja utrdba pa je nastala v času Ilirov in Keltov. Ohranjeni so še ostanki kulture žarnih grobišč. Srednjeveški grad je bil postavljen v 9. stoletju. Na Ljubljanskem gradu potekajo številni koncerti, kulturne prireditve, razstave, gledališče predstave, protokolarni sprejemi in kongresi. Ogledate si lahko Virtualni muzej in Razgledni stolp. Tukaj se nahaja tudi kapela svetega Jurija, ki je posvečena zavetniku mesta Ljubljane. Je eden najstarejših delov gradu. V Mestni hiši, ki se imenuje tudi Rotovž ali Magistrat, je sedež Mestne občine Ljubljana. Izvira iz poznega 15. stoletja. Beneški vpliv izraža pročelje stavbe. V preddverju sta ohranjena kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja in poznogotska plošča z grbom. Osrednja slikovita ljubljanska tržnica se nahaja na Vodnikovem trgu. Tu je do potresa leta 1895 stal licej. Zasnoval jo je znani arhitekt Jože Plečnik. Je kraj, kjer lahko kupite domačo zelenjavo, sadje, začimbe in tudi specialitete kot sta potica in pršut. Predstavlja družabno središče za Ljubljančane. Prešernov trg je poimenovan po slovitem slovenskem pesniku, Francetu Prešernu. Nastal je iz srednjeveškega križišča pred vhodom v obzidano mesto. Trg so tlakovali sredi 19. stoletja, ko so porušili mestno obzidje. Glavni del trga predstavlja Prešernov spomenik. Odkrit je bil leta 1905. Je delo kiparja Ivana Zajca in arhitekta Maksa Fabianija. Prikazuje Prešerna in nad njim muzo pesništva. Muza drži lovorovo vejico. Proti njemu z enega od bližnjih pročelij zre kip Prešernove neuslišane ljubezni, Primičeve Julije. Stolnica, cerkev svetega Nikolaja je stolna cerkev nadškofije Ljubljana in župnijska cerkev župnije Ljubljana. Na mestu lesenega, strateško pomembnega mosta v srednjem veku, stoji osrednji kamniti most Tromostovja iz leta 1842. Arhitekt Jože Plečnik je osrednjemu mostu med leti 1929 in 1932 dodal še dva mostova, namenjena pešcem. Na ta način je ustvaril edinstveno posebnost Ljubljane. Stari trg je bil najstarejši del srednjeveškega mesta. Trg se nato nadaljuje v Gornji trg. Oba trga se nahajata ob vznožju Grajskega griča. Čevljarski most je izdelan iz umetnega kamna, enako kot Tromostovje. Povezuje Mestni in Novi trg. Ime je dobil po čevljarjih, ki so v srednjem veku imeli na mostu svoje delavnice. Na enem od rečnih pristanov se lahko vkrcate tudi na turistično ladjico, ki vas popelje skozi mesto pod znamenitimi mostovi.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Ljubljana - Mestno središče in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ljubljana in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Mestno središče - Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo

Fotografija: 2021-1

Srednja šola za elektrotehniko in računalništvo
Mestno središče - Slovenska filharmonija, v ozadju Ljubljanski grad

Fotografija: 2021-6

Slovenska filharmonija, v ozadju Ljubljanski grad
Mestno središče - Univerza v Ljubljani

Fotografija: 2021-7

Univerza v Ljubljani
Mestno središče - Narodna galerija

Fotografija: 2021-8

Narodna galerija
Mestno središče - Pravoslavna cerkev

Fotografija: 2021-11

Pravoslavna cerkev

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)