Ljubljana - Dvorni trg - Dvorni trg
OsrednjeslovenskaLjubljana - Dvorni trg

Ljubljana - Dvorni trg

Trenutno
partCloudy;SN;light
3
Jutri
partCloudy;;light
-5 3
01.12.2021
prevCloudy;;light
-4 5

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dvorni trg je eden najstarejših trgov v Ljubljani. Do leta 1515 je predstavljal rob ljubljanskega židovskega geta. V kasnejšem času je bil po bližnjem Deželnem dvorcu poimenovan kot Burgplatz oziroma od leta 1848 v slovenščini Dvorni trg.
Trg je nastal, ko so podrli srednjeveško mestno obzidje. Na spodnjem delu trga je stal okrogli obrambni stolp, pred vicedomskimi mestnimi vrati ob vstopu v Gosposko ulico pa mitniški urad. V vogalni, po potresu zgrajeni hiši Gosposka 1, kjer je danes Mestna knjižnica je bila prva slovenska knjigarna, v prvem nadstropju pa so leta 1898 odprli Narodno kavarno, ki je kot prva v Ljubljani nosila slovenski napis. Opremljena je bila v secesijskem slogu in okrašena s slovenskimi ornamenti po načrtih slovenskega arhitekta, ameriškega izseljenca Janeza Jagra. Bila je najlepša knjigarna v Ljubljani in je kmalu po ustanovitvi postala zbirališčee slovenske inteligence. Sosednja Barbova palača na Gosposki 3, prezidana v slogu dunajskega baroka po načrtih arhitekta Matije Perskega, sodi s svojo zunanjščino med vrhunce baročne posvetne arhitekture v Ljubljani. Ima zanimivo ovalno baročno stopnišče. Ob izteku Dvornega trga v Gosposko ulico stoji spomenik slovenskim vojakom, dobrovoljcev in prostovoljcev za osvoboditev, združitev in enakopravnost jugoslovanskih narodov 1912-18, ki jje delo znanega kiparja Janeza Boljke. Z Dvornega trga se lahko spustimo proti reki Ljubljanici in se po Hribarjevem nabrežju vrnemo mimo Gledališke stolbe in Gerberjevega stopnišča s pristaniščem Makalonco ob njegovem vznožju do izhodišča na Prešernovem trgu. Dvorni trg, ki zajema slikovit predel nad Ljubljanico, je bil v letu 2002 temeljito prenovljen. Od tedaj trg odlikuje niz stopnišč in ploščadi z gostinskimi vrtovi, ki je obenem izvirno prizorišče za prireditve na prostem.
Na Dvornem trgu še posebej v poletnem času potekajo manjši koncerti, prireditve za otroke in plesne predstave, ki pritegnejo veliko domačih in tujih obiskovalcev. Trg je namenjen samo sprehajalcem in kolesarjem.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Dvorni trg - Dvorni trg

Fotografija: 2016700-0

Dvorni trg
Dvorni trg - Dvorni trg ob Hribarjevem nabrežju

Fotografija: 2016700-1

Dvorni trg ob Hribarjevem nabrežju
Dvorni trg - Dvorni trg v Ljubljani

Fotografija: 2016700-2

Dvorni trg v Ljubljani
Dvorni trg - Dvorni trg

Fotografija: 2016700-3

Dvorni trg
Dvorni trg - Dvorni trg - Severna stran

Fotografija: 2016700-4

Dvorni trg - Severna stran
Dvorni trg - Dvorni trg - Južna stran

Fotografija: 2016700-5

Dvorni trg - Južna stran
Dvorni trg - Dvorni trg nad Ljubljanico s pogledom na Ljubljanski grad

Fotografija: 2016700-6

Dvorni trg nad Ljubljanico s pogledom na Ljubljanski grad
Dvorni trg - Spomenik Gustavu Mahlerju

Fotografija: 2016701-0

Dvorni trg - Palača Dvorni trg 2

Fotografija: 2016704-1

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)