Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Spomenik Gustavu Mahlerju - Spomenik Gustavu Mahlerju
OsrednjeslovenskaLjubljana - Spomenik Gustavu Mahlerju

Ljubljana - Spomenik Gustavu Mahlerju

Trenutno
partCloudy;;light
4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;SN;
-2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je glavno in največje mesto Slovenije, ki je postala samostojna država leta 1991, leta 2004 pa članica Evropske unije. Mesto leži v spodnjem delu Ljubljanske kotline ob Ljubljanskih vratih, ob slikoviti reki Ljubljanici, ki mu daje poseben čar.
Mesto je nastalo kot tridelni trg. Prav najbolj živahni in najlepši trgi stojijo okoli teh treh mestnih jeder. Na desnem bregu reke, ob vznožju Grajskega griča, tako prehajajo eden v drugega, da jih je kar težko ločiti med seboj. Najstarejši Stari trg je danes le ulica, ob kateri so večinoma hiše iz baročne dobe. Nekdaj je bila ob vodnjaku lipa, pod njo pa plesne zabave. Del Starega trga je bil tudi sedanji Gornji trg, po katerem je vse do druge polovice 20. stoletja potekal živahen promet proti jugu. Med znamenitimi trgi izstopa tudi baročni Mestni trg z Mestno hišo (Magistratom ali Rotovžem) in baročnim Vodnjakom treh kranjskih rek, bolj znanim kot Robbov vodnjak, ki ga je leta 1751 ustvaril italijanski kipar Francesco Robba. Stopničasti Dvorni trg je nastal potem, ko so podrli srednjeveško mestno obzidje. Razteza se na predelu med Ljubljanico in Deželnim dvorcem, sedanje poslopje Univerze. Nekaj časa je bil trg zgolj parkirišče za avtomobile, leta 2002 pa je bil domiselno preurejen v razgiban prostor, poznan po poletnih kulturnih prireditvah in prijetnih lokalih. Spomenik Gustavu Mahlerju je bil na Dvornem trgu slovesno odkrit leta 2011. Sloviti avstrijski skladatelj Mahler (1860-1911) je bil med letoma 1881 in 1882 zaposlen kot dirigent v ljubljanskem Deželnem gledališču. Velja za enega najbolj pomembnih poznoromantičnih slikarjev. Kip je delo znanega akademskega kiparja Bojana Kunaverja. Skulpturo s pogledom na Ljubljanico je kipar oblikoval po skladateljevi vokalno simfonični kompoziciji Pesem o zemlji (1907).
Med znamenitimi trgi so še Prešernov trg, ki je Ljubljančanom še posebej pri srcu, Kongresni trg, kjer je nekdaj stal kapucinski samostan z obsežnimi vrtovi, novejši Trg republike, Trg francoske revolucije, Novi trg, kjer je v srednjem veku stalo obzidano naselje in drugi.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spomenik Gustavu Mahlerju - Spomenik Gustavu Mahlerju

Fotografija: 2016701-0

Spomenik Gustavu Mahlerju
Spomenik Gustavu Mahlerju - Dvorni trg - Gustav Mahler

Fotografija: 2016701-1

Dvorni trg - Gustav Mahler
Spomenik Gustavu Mahlerju - Gustav Mahler, 1860 - 1911, skladatelj in dirigent

Fotografija: 2016701-2

Gustav Mahler, 1860 - 1911, skladatelj in dirigent

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)