Ljubljana - Vodnikov trg - Vodnikov trg
OsrednjeslovenskaLjubljana - Vodnikov trg

Ljubljana - Vodnikov trg

Ljubljana - Vodnikov trg
Trenutno
overcast;RASN;light
5
Jutri
partCloudy;;light
1 5
04.12.2021
partCloudy;;light
-3 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je slikovita in zanimiva prestolnica Slovenije, ki privablja številne domače, predvsem pa tuje obiskovalce. Med največje znamenitosti se uvrščajo mogočni Ljubljanski grad, Tromostovje, Prešernov trg s Prešernovim spomenikom, mestna hiša, park Tivoli in drugo.
Vodnikov trg predstavlja tisti del stare Ljubljane, ki se je v zgodovini najbolj spreminjal. Sedanji trg je nastal po potresu, prej, že v 13. stoletju, je tukaj stal frančiškanski samostan s cerkvijo. Samostan je bil prislonjen ob vzhodno mestno obzidje. Po njem so se imenovala mestna vrata med mestom in Poljanskim predmestjem Frančiškanska ali Kloštrska vrata. Ko so se frančiškani v 18. stoletju preselili zunaj obzidja v bivši avguštinski samostan na sedanjem Prešernovem trgu, sta se v samostansko poslopje naselila licej (gimnazija) in višja šola. V ta namen so leta 1787 zgradbo prezidali po načrtih Jožefa Schemrla. Spomin na to šolo še sedaj ohranjata na drugi strani trga ležeča Študentovska ulica, ki pelje na Grad in bronast spomenik slovenskemu pesniku Valentinu Vodniku, delo Alojzija Gangla. Spomenik je bil leta 1888 postavljen pred glavni vhod šole in zato še danes, ko liceja ni več, obrača trgu hrbet. Nasproti spomeniku vodi urejena pešpot na slikoviti grajski hrib z Ljubljanskim gradom. Vodnik je v tem poslopju živel najprej kot frančiškanski duhovnik in pozneje kot gimnazijski profesor. Potres je licej tako poškodoval, da so ga leta 1903 podrli, na njegovem mestu pa uredili trg. Sedaj je na trgu osrednja ljubljanska tržnica, ki se razteza od Zmajskega mostu do Pogačarjevega trga in Tromostovja. Ob reki se na spodnji strani trga nahajajo znamenite Plečnikove tržnice, monumentalne kolonadne stavbe, ki služijo svojemu prvotnemu namenu.
Na območju Vodnikovega trga se nahaja tudi priljubljena restavracija Vodnikov hram, ki nudi staro, dobro, domačo hrano, s katero so razvajali obiskovalce Ljubljanske tržnice že v Vodnikovih časih. Poleg tega imajo tudi bogato ponudbo klasičnih jedi in slaščic.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Vodnikov trg - Vodnikov trg

Fotografija: 2015600-0

Vodnikov trg
Vodnikov trg - Vodnikov trg in spomenik Valentinu Vodniku

Fotografija: 2015600-1

Vodnikov trg in spomenik Valentinu Vodniku
Vodnikov trg - Vodnikov trg - Južna stran

Fotografija: 2015600-2

Vodnikov trg - Južna stran
Vodnikov trg - Študentska ulica, ki vodi na Ljubljanski grad

Fotografija: 2015600-3

Študentska ulica, ki vodi na Ljubljanski grad
Vodnikov trg - Ozka Študentska ulica

Fotografija: 2015600-4

Ozka Študentska ulica
Vodnikov trg - Vodnikov trg 3 in 4

Fotografija: 2015600-5

Vodnikov trg 3 in 4
Vodnikov trg - Pogled proti Ciril-Metodovem trgu

Fotografija: 2015600-6

Pogled proti Ciril-Metodovem trgu
Vodnikov trg - Dostop na Vodnikov trg pri Adamič-Lundrovem nabrežju

Fotografija: 2015600-7

Dostop na Vodnikov trg pri Adamič-Lundrovem nabrežju
Vodnikov trg - Plečnikove tržnice ob severnem robu Vodnikovega trga

Fotografija: 2015600-8

Plečnikove tržnice ob severnem robu Vodnikovega trga
Vodnikov trg - Osrednja tržnica

Fotografija: 2015601-10

Vodnikov trg - Vodnikov spomenik

Fotografija: 2015602-3

Vodnikov trg - Gostilna Vodnikov hram

Fotografija: 2015603-1

Vodnikov trg - Nekdanji Dvorni špital

Fotografija: 2015604-1

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)