Spomeniki, kipi
Ljubljana - Skulptura ženskemu pogumu - Skulptura ženskemu pogumu
OsrednjeslovenskaLjubljana - Skulptura ženskemu pogumu

Ljubljana - Skulptura ženskemu pogumu

Danes
clear;;light
12 23
Jutri
clear;;light
11 25
09.07.2020
mostClear;;light
12 29

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Pogačarjev trg je nastal v šestdesetih letih 19. stoletja, ko so podrli hleve in ostala gospodarska poslopja med semeniščem in škofijo. Sedanjo podobo mu je dal arhitekt Jože Plečnik med obema vojnama.
Trg z vseh strani zapirajo pomembni objekti, in sicer na zahodu kresija, na severu tržnice, na jugu stolnica svetega Nikolaja in škofijska palača ter na vzhodu semenišče. Skulptura ženskemu pogumu oziroma spomenik ženskim demonstracijam pomembno bogati Pogačarjev trg. Je delo znane akademske kiparke Dragice Čadež. V času druge svetovne vojne so se v Ljubljani razvile nekatere posebne oblike odpora proti okupatorju. Mednje spadajo demonstracije v letu 1943, ki se zaradi prevladujoče ženske udeležbe v njih, označujejo kot ženske demonstracije. Ženske so se obračale na predstavnike italijanske politične in vojaške oblasti ter na vodstvo ljubljanske škofije in na začetku zahtevale izboljšanje položaja internirancev in zapornikov, potem pa njihovo izpustitev. Ženske demonstracije 21. junija 1943 predstavljajo v okviru več kot šestmesečne manifestativne in demonstracijske dejavnosti žensk v Ljubljani tistega leta približevanje vrhuncu demonstracijskega gibanja, ki je potem doseglo sam vrh z demonstracijami pred sodno palačo in sodnimi zapori 1. avgusta 1943. Skulptura ženskemu pogumu stoji na Pogačarjevem od julija 2010. Je kvalitetna javna plastika v bronu, ki se po materialu razlikuje od večine kiparskih ustvaritev umetnice.
Kiparka je uporabila preproste in jasne oblike treh ženskih figur ter jih premišljeno sestavila v zgovorno in preprosto likovno kompozicijo. Z njimi ponazarja množico in s tem spontano množičnost dogodka.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Skulptura ženskemu pogumu - Skulptura ženskemu pogumu na Pogačarjevem trgu

Fotografija: 2015401-0

Skulptura ženskemu pogumu na Pogačarjevem trgu
Skulptura ženskemu pogumu - Ljubljana - Skulptura ženskemu pogumu

Fotografija: 2015401-1

Ljubljana - Skulptura ženskemu pogumu
Skulptura ženskemu pogumu - Skulptura ženskemu pogumu

Fotografija: 2015401-2

Skulptura ženskemu pogumu
Skulptura ženskemu pogumu - Skulptura ženskemu pogumu (kiparka Dragica Čadež)

Fotografija: 2015401-3

Skulptura ženskemu pogumu (kiparka Dragica Čadež)
Skulptura ženskemu pogumu - Napis - Vztrajnim in pogumnim ženskam

Fotografija: 2015401-4

Napis - Vztrajnim in pogumnim ženskam

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 110 €
Ljubljana
od 391 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)