Spomeniki, kipi, znamenja
Mestna hiša (Rotovž) - Herkulov kip - Herkulov kip
OsrednjeslovenskaMestna hiša (Rotovž) - Herkulov kip

Mestna hiša (Rotovž) - Herkulov kip

Trenutno
prevCloudy;;light
7
Jutri
prevCloudy;;light
-3 7
30.01.2022
partCloudy;;light
-2 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mestna hiša, ki se imenuje tudi Rotovž ali Magistrat, je sedež Mestne občine Ljubljana. Nahaja se na Mestnem trgu, ki je s hišo, stolnico, škofijskim dvorcem in vodnjakom v sredini eden najlepših baročnih ambientov v srednji Evropi.
Baročno zgradbo je v začetku 18. stoletja prezidal iz dveh starejših hiš ljubljanski stavbenik Gregor Maček starejši po načrtih Carla Martinuzzija. Fasada je eden najlepših primerov zrelega baroka v Ljubljani. Kasneje so zgradbo večkrat prezidavali, najbolj temeljito po načrtih Svetozarja Križaja leta 1963. V preddverju Magistrata stoji kip Herkula z levom iz poznega 17. stoletja, ki je nekdaj stal na Herkulovem vodnjaku sredi Starega trga. Je mitološki motiv junaka z ladje Argo. Kopija krasi vodnjak pred Stiškim dvorcem na Novem trgu. Kip prikazuje Herkula, ki ubija leva pod njim. V arkadah dvorišča se nahaja tudi baročni Narcisov vodnjak, ki je delo baročnega kiparja Francesca Robbe (1698 – 1757). Robba se je leta 1722 poročil s Terezijo, hčerko ljubljanskega kamnoseka Luke Misleja. Po tastovi smrti je prevzel kamnoseško delavnico in s svojimi stvaritvami – marmornimi oltarji opremil najbolj pomembne ljubljanske cerkve. Za mesto je izdelal Robbov vodnjak, ki se od leta 2008 nahaja v Narodni galeriji v Ljubljani, pred Magistratom je njegova kopija. Ob stopnišču stoji spomenik županu Ivanu Hribarju (1851 – 1941). V Mestni hiši si obiskovalci lahko ogledajo naslednje razstavne prostore: Zgodovinski atrij, Stekleni atrij ter Osrednji in Desni atrij. Glavni namen razstavišč so predstavitve projektov Mestne občine Ljubljana.
Poleg tega so na ogled tudi umetniške razstave organizirane v okviru medmestnih in mednarodnih sodelovanj ter skupinske in individualne razstave ljubiteljskih ali že uveljavljenih ustvarjalcev.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Herkulov kip - Herkulov kip

Fotografija: 2015904-0

Herkulov kip
Herkulov kip - Herkulov kip v preddverju Mestne hiše

Fotografija: 2015904-1

Herkulov kip v preddverju Mestne hiše
Herkulov kip - Herkulov kip iz druge polovice 17. stoletja

Fotografija: 2015904-2

Herkulov kip iz druge polovice 17. stoletja
Herkulov kip - Informativna plošča - Herkulov kip

Fotografija: 2015904-3

Informativna plošča - Herkulov kip

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 130 €
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)