Mestna hiša (Rotovž) - Narcisov vodnjak - Narcisov vodnjak
OsrednjeslovenskaMestna hiša (Rotovž) - Narcisov vodnjak

Mestna hiša (Rotovž) - Narcisov vodnjak

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mestna hiša, ki se imenuje tudi Rotovž ali Magistrat, je sedež Mestne občine Ljubljana. Zgrajena je bila v poznem 15. stoletju. Stavbenik je bil Peter Bezlaj. Sedanjo baročno podobo je dobila med v 18. stoletju.
Takrat jo je dozidal stavbenik Gregor Maček starejši po načrtih Carla Martinuzzija. Kasneje so zgradbo večkrat prezidavali, najbolj temeljito leta 1963, po načrtih Svetozarja Križaja. Pročelje Rotovža odraža beneški vpliv. V preddverju sta ohranjena kip Herkula iz poznega 17. stoletja, ki je nekdaj stal na Herkulovem vodnjaku sredi Starega trga in poznogotska plošča z grbom, ki je ostanek stare zgradbe. V arkadah je tudi Narcisov vodnjak, ki je delo slavnega baročnega kiparja Francesca Robbe (1698 – 1757), ki se je leta 1722 v Ljubljani poročil s Terezijo, hčerko ljubljanskega kamnoseka Luke Misleja. Robba je po tastovi smrti prevzel kamnoseško delavnico in s svojimi reprezentativnimi stvaritvami – marmornimi oltarji opremil najbolj pomembne ljubljanske cerkve. Za mesto je izdelal t.i. Robbov vodnjak, vodnjak treh kranjskih rek, ki se od leta 2008 nahaja v Narodni galeriji v Ljubljani, pred Magistratom stoji njegova kopija. Narcisov vodnjak so iz poškodovanega gradu Bokalce prestavili v Mestno hišo leta 1936. Vodnjak je nastal za intimno plemiško domovanje, gotovo med letoma 1740-50. Robba je pri izdelavi uporabil priljubljeni antični motiv iz Ovidovih Metamorfoz. Narcis, ki je bil sin nimfe in rečnega boga, lepotec, ki ga je Afrodita kaznovala tako, da se je ob pitju v vodnem ogledalu zaljubil sam vase, od koprnenja slabel in hiral ter se na koncu spremenil v rožo narciso. Robbov Narcis je ogrnjen v ohlapno ogrinjalo, sklonjen sedi na skalnem obrežju ter strmi v lastno podobo na vodni gladini. Njegova figura je izdelana iz belega marmorja, drevo, skalovje in bazen pa so izklesani iz rdečkastega marmorja.
Skrbno izbrana piramidalna kompozicija vodnjaka ima valovito osrednjo os. Os se začne vrh drevesa, v S liniji zavalovi mladeničeva poza in se prezrcali na vodni površini. Mojstrstvo Robbe – baročni teater v vodi in kamnu.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Narcisov vodnjak - Narcisov vodnjak

Fotografija: 2015907-0

Narcisov vodnjak
Narcisov vodnjak - Narcisov vodnjak v Osrednjem atriju Mestne hiše

Fotografija: 2015907-1

Narcisov vodnjak v Osrednjem atriju Mestne hiše
Narcisov vodnjak - Francesco Robba - Narcisov vodnjak

Fotografija: 2015907-2

Francesco Robba - Narcisov vodnjak
Narcisov vodnjak - Informativna plošča - Narcisov vodnjak

Fotografija: 2015907-3

Informativna plošča - Narcisov vodnjak
Narcisov vodnjak - Informacije o Narcisovem vodnjaku

Fotografija: 2015907-4

Informacije o Narcisovem vodnjaku

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 391 €
Ljubljana
od 236 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)