Mestna hiša (Rotovž) - Zgodovinski atrij - Zgodovinski atrij
OsrednjeslovenskaMestna hiša (Rotovž) - Zgodovinski atrij

Mestna hiša (Rotovž) - Zgodovinski atrij

Trenutno
;;mod
19
Jutri
mostClear;;light
13 23
13.07.2020
prevCloudy;;light
11 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mestni trg s stolnico, mestno hišo, škofijskim dvorcem in vodnjakom v sredini predstavlja enega najlepših baročnih ambientov v srednji Evropi. Trg je od 12. stoletja naprej predstavljal eno od središč srednjeveškega mesta.
Ko so bile mnoge srednjeveške zgradbe porušene v potresu leta 1511, so jih nadomestile renesančne in kasneje baročne hiše, ki še sedaj zaznamujejo podobo Mestnega trga. Najbolj znana in pomembna je zgradba Mestne hiše, imenovane tudi Rotovž ali Magistrat. Pred Mestno hišo stoji znameniti baročni Robbov vodnjak, ki ga je med leti 1743 in 1751 izdelal kipar Francesco Robba. Vodnjak simbolično ponazarja tri kranjske reke Ljubljanico, Savo in Krko, narejen pa je bil po vzoru Berninijevega vodnjaka na Piazza Navona v Rimu. V Mestni hiši je danes sedež Mestne občine Ljubljana. Zgrajena je bila v 15. stoletju, današnjo podobo pa je dobila med letoma 1717 in 1719. Takrat jo je dozidal ljubljanski stavbenik Gregor Maček st. po načrtih Carla Martinuzzija. Objekt so kasneje velikokrat prezidavali, najbolj temeljito leta 1963 po načrtih Svetozarja Križaja. Stavbno pročelje odraža beneški vpliv. V preddverju sta ohranjena kip Herkula in poznogotska plošča z grbom, ki je ostanek stare zgradbe. V arkadah dvorišča stoji Narcisov vodnjak, ki se je nekdaj nahajal na gradu Bokalce. Ob stopnišču je spomenik županu Ivanu Hribarju (1851-1941). V Mestni hiši so na ogled naslednji prostori: Zgodovinski atrij, Stekleni atrij, Desni in Osrednji atrij.
Zgodovinski atrij je zaprt razstavni prostor. Primeren je za pripravo večjih razstav, katerih eksponati so deloma odporni na različne vremenske vplive. Odličen je za arhitekturne, kiparske, fotografske razstave, razstave keramičnih izdelkov in drugo.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Zgodovinski atrij - Zgodovinski atrij

Fotografija: 2015909-0

Zgodovinski atrij
Zgodovinski atrij - Zgodovinski atrij v Mestni hiši

Fotografija: 2015909-1

Zgodovinski atrij v Mestni hiši
Zgodovinski atrij - Zgodovinski atrij za Zgodovinskim arhivom Ljubljana

Fotografija: 2015909-2

Zgodovinski atrij za Zgodovinskim arhivom Ljubljana
Zgodovinski atrij - Manjši lapidarij

Fotografija: 2015909-3

Manjši lapidarij

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 135 €
Ljubljana
od 391 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)