Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu
OsrednjeslovenskaLjubljana - Spomenik Francetu Prešernu

Ljubljana - Spomenik Francetu Prešernu

Trenutno
prevCloudy;;light
7
Jutri
prevCloudy;;light
-3 7
30.01.2022
partCloudy;;light
-2 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg, eden najlepših in najbolj živahnih trgov v Ljubljani, je prebivalcem Ljubljane še posebej pri srcu. Poznan je po Prešernovem spomeniku, čudovitem Plečnikovem mostu – Tromostovju in rdeči frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja.
Trg se je najprej imenoval Živinski trg, kasneje je po cerkvi dobil ime Marijin trg, potem pa po pesniku Francetu Prešernu. Prešernov trg se je razvil pred srednjeveškimi mestnimi vrati na stiku starega srednjeveškega jedra z novim, ki se je od 19. stoletja naprej širilo na levem bregu reke Ljubljanice. V 17. stoletju so ob njem zgradili cerkev Marijinega oznanjenja, ki je bila sprva avguštinska, ob koncu 18. stoletja pa so se vanjo z Vodnikovega trga preselili frančiškani. Po velikem potresu v letu 1895 so ob Prešernovem trgu nastale nove meščanske palače, kot so Seunigova in Frischova hiša, zgradba Centralne lekarne, trgovina Urbanc, Hauptmannova hiša in Mayerjeva palača. Na drugi strani Ljubljanice pa so v istem času zgradili Kresijo in Filipov dvorec. V 20. stoletju je bila zgrajena Urbančeva hiša, ena najlepših secesijskih zgradb v mestu in prva ljubljanska veleblagovnica. V secesijskem slogu je bila prenovljena tudi Hauptmannova hiša. Med obema svetovnima vojnama je Prešernov trg na južnem delu zaokrožilo pročelje Mayerjeve veleblagovnice. Prešernov trg se je razširil čez Ljubljanico in dobil sedanjo podobo z znamenitim Plečnikovim Tromostovjem. Spomenik Francetu Prešernu je bil na trg postavljen jeseni leta 1905. Stoji v izteku Čopove in Miklošičeve ulice, pred stavbo Centralne lekarne. Je eden najbolj priljubljenih ljubljanskih spomenikov, ki je delo kiparja Ivana Zajca in arhitekta Maksa Fabianija. Na podstavku iz granita stoji skala, ob njenem vznožju je pesnik, nad njim pa muza pesništva, ki drži lovorovo vejico. Ob straneh skale sta dva reliefa, ki prikazujeta osebe iz dveh Prešernovih pesmi – Krst pri Savici in Ribič. Prešernov spomenik je razburil veliko duhov. Nekateri so dvomili o umetniški vrednosti kipa, pa tudi skoraj gola muza je bila marsikomu spotakljiva.
Ljubljančani so se počasi navadili nanj in leta 1990 je dobila svoj spomenik še Prešernova ljubezen Julija Primic, ki ji je pesnik posvetil svoje najlepše pesmi. Proti njemu simbolično zre z enega od pročelij na bližnji Wolfovi ulici.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Spomenik Francetu Prešernu - Prešernov trg v Ljubljani

Fotografija: 2018003-0

Prešernov trg v Ljubljani
Spomenik Francetu Prešernu - Prešernov trg s spomenikom Francetu Prešernu

Fotografija: 2018003-1

Prešernov trg s spomenikom Francetu Prešernu
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu in milni mehurčki

Fotografija: 2018003-2

Spomenik Francetu Prešernu in milni mehurčki
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani

Fotografija: 2018003-3

Spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu iz leta 1905

Fotografija: 2018003-4

Spomenik Francetu Prešernu iz leta 1905
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu

Fotografija: 2018003-5

Spomenik Francetu Prešernu
Spomenik Francetu Prešernu - France Prešeren z muzo

Fotografija: 2018003-6

France Prešeren z muzo
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu (kipar Ivan Zajec)

Fotografija: 2018003-7

Spomenik Francetu Prešernu (kipar Ivan Zajec)
Spomenik Francetu Prešernu - France Prešeren na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018003-8

France Prešeren na Prešernovem trgu
Spomenik Francetu Prešernu - France Prešeren

Fotografija: 2018003-9

France Prešeren
Spomenik Francetu Prešernu - Razgaljena muza

Fotografija: 2018003-10

Razgaljena muza
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu s strani

Fotografija: 2018003-11

Spomenik Francetu Prešernu s strani
Spomenik Francetu Prešernu - Spomenik Francetu Prešernu od spodaj

Fotografija: 2018003-12

Spomenik Francetu Prešernu od spodaj
Spomenik Francetu Prešernu - Motiv ribiča

Fotografija: 2018003-13

Motiv ribiča
Spomenik Francetu Prešernu - Prizor iz Krsta pri Savici, slovo Črtomira in Bogomile

Fotografija: 2018003-14

Prizor iz Krsta pri Savici, slovo Črtomira in Bogomile

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 130 €
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)