Ljubljana - Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Hauptmannova hiša

Ljubljana - Hauptmannova hiša

Trenutno
partCloudy;;light
4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;;
-2 5

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg je ena najbolj privlačnih in živahnih točk v prestolnici. Na trgu najbolj izstopajo znameniti Prešernov spomenik, slikovito Plečnikovo Tromostovje in frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja.
Poleg teh so med znamenitostmi tudi hiša Centralne lekarne, nekdaj kavarna Valvasor oziroma pozneje Prešeren, Frischeva hiša, Mayerjeva hiša, delo arhitekta Stanka Rohrmana, Urbančeva hiša (Centromerkur) in druge. Urbančeva hiša je ena najlepših secesijskih hiš v Ljubljani in prva trgovska hiša v mestu. Hauptmannova hiša ali tudi Mali nebotičnik stoji na zahodnem robu Prešernovega trga, na vogalu z Wolfovo ulico, na levem bregu reke Ljubljanice. Štirinadstropna trgovsko stanovanjska hiša je bila zgrajena leta 1873. Je ena redkih ljubljanskih zgradb, ki so skoraj nepoškodovane preživele ljubljanski potres leta 1895. Hišo je po potresu kupil trgovec z barvami Adolf Hauptmann ter dal prenoviti streho in pročelje arhitektu Cirilu Metodu Kochu. Ta je naredil načrt za prenovo stavbe v secesijskem slogu. Arhitekt je fasado oblikoval z barvnimi keramičnimi ploščicami v geometrijskem vzorcu, ki se zgosti proti vrhnjem delu in je v čudovitih zeleno-modro-rdečih barvnih tonih. Med prvim nadstropjem in pritličjem je ozek venčni pas, med prvim in drugim nadstropjem pa je venec širši. Okna v zgornjih dveh nadstropjih so prav tako okrašena s ploščicami. Vogal hiše je prirezan in ima v drugem nadstropju balkon z balustrado. Na obeh straneh vrat je zanimiv rastlinski okras z motivom povezanega listja s cvetovoma na vrhu v obliki harfe. V tretjem nadstropju je okno še posebej bogato okrašeno v dveh vzporednih ornamentih, nad njim pa dva, s tremi, poudarjenimi črtami povezana zelena kvadrata.
Streha z vencem nakazuje na vplive orienta. Hauptmannova hiša je bila prenovljena leta 1904. Notranjost poslovno – stanovanjske Hauptmannove hiše ni odprta za turistični ogled. Prešernov trg s stavbami in Tromostovjem velja za enega najlepših trgov v Ljubljani.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018007-0

Hauptmannova hiša na Prešernovem trgu
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša ob Wolfovi ulici

Fotografija: 2018007-1

Hauptmannova hiša ob Wolfovi ulici
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša iz leta 1873

Fotografija: 2018007-2

Hauptmannova hiša iz leta 1873
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša prenovljena leta 1904

Fotografija: 2018007-3

Hauptmannova hiša prenovljena leta 1904
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša

Fotografija: 2018007-4

Hauptmannova hiša
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša v Ljubljani

Fotografija: 2018007-5

Hauptmannova hiša v Ljubljani
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša v smeri proti Čopovi ulici

Fotografija: 2018007-6

Hauptmannova hiša v smeri proti Čopovi ulici
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša

Fotografija: 2018007-7

Hauptmannova hiša
Hauptmannova hiša - Hauptmannova hiša v secesijskem slogu

Fotografija: 2018007-8

Hauptmannova hiša v secesijskem slogu

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)