Ljubljana - Mayerjeva hiša - Mayerjeva hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Mayerjeva hiša

Ljubljana - Mayerjeva hiša

Trenutno
partCloudy;;light
4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;SN;
-2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg je eden najlepših in najbolj živahnih trgov v Ljubljani. Najbolj znamenite stavbe na trgu so frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja, po kateri se je trg prvotno imenoval Marijin trg, Prešernov spomenik in čudovito Plečnikovo Tromostovje.
Trg leži na stiku starega srednjeveškega mesta z novim, ki se je od 19. stoletja naprej širilo na levem bregu Ljubljanice. Je pravzaprav križišče, v katero se steka pet ulic, ki se potem zlijejo na most ob prehodu v staro mesto. Prostor je bil pomemben že v srednjem veku, ker se je čezenj in potem skozi Špitalska mestna vrata, ki so stala na začetku lesenega mostu, prednika sedanjega Tromostovja, stekal v obzidano mesto večji del trgovskega prometa. Na trgu je že od nekdaj stala tudi cerkev, ki je bila sprva avguštinska, v 18. stoletju pa so se vanjo z Vodnikovega trga preselili frančiškani. Trg je imel do konca 18. stoletja, ko so podrli mestno obzidje, izrazito predmestni značaj. V letih 1841-42 so zgradili nov, kamnit most namesto starega lesenega in ga poimenovali po bratu cesarja Ferdinanda Francov most. Prešernov trg je najbolj spremenil svojo podobo po potresu leta 1895. Takrat so podrli staro hišo, ki je stala na mestu sedanjega Prešernovega spomenika in zgradili nove, stilno enotno oblikovane stavbe, po višini prilagojene vencu frančiškanske cerkve. Med obema svetovnima vojnama je bil trg ponovno prenovljen, takrat so postavili novo Mayerjevo palačo in ob Francovem mostu sezidali še dva dodatna mostova za pešce – današnje Tromostovje. Mayerjeva palača na Wolfovi 1 stoji med Wolfovo ulico in reko Ljubljanico in zaključuje vzhodni ulični niz pri Prešernovem trgu. Štirinadstropna palača ima železobetonsko skeletno konstrukcijo ter nudi enoten prodajni prostor v prvem nadstropju in pritličju.
Palača je bila zgrajena po načrtih arhitekta Stanislava Rohrmana za veletrgovca Mayerja. Stavbo odlikuje tradicionalna fasada in moderna notranjost. Na drugi strani Ljubljanice so v istem času zgradili Kresijo in Filipov dvorec po načrtih graškega arhitekta Leopolda Theyerja.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Mayerjeva hiša - Mayerjeva hiša

Fotografija: 2018009-0

Mayerjeva hiša
Mayerjeva hiša - Mayerjeva hiša na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018009-1

Mayerjeva hiša na Prešernovem trgu

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)