Ljubljana - Urbančeva hiša (Centromerkur) - Urbančeva hiša (Centromerkur)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Urbančeva hiša (Centromerkur)

Ljubljana - Urbančeva hiša (Centromerkur)

Danes
partCloudy;;light
-2 4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;SN;
-2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg je eden izmed najlepših in najbolj živahnih trgov v Ljubljani. Poimenovan je po znanem slovenskem pesniku Francetu Prešernu. Nahaja se nad levim bregom reke Ljubljanice ob Tromostovju, nasproti srednjeveškega starega mestnega jedra.
Trg se je razvil iz srednjeveškega križišča pred vhodom v obzidano mesto. V 17. stoletju so ob njem zgradili cerkev Marijinega oznanjenja, ampak so križišče prenovili in ga tlakovali šele sredi 19. stoletja, potem ko so porušili mestno obzidje. Po velikem potresu, ki je bil leta 1895, so ob Prešernovem trgu zgradili nove meščanske palače, kot so Seunigova in Frischova hiša na začetku Čopove ulice, zgradbo Centralne lekarne, za tem trgovino Urbanc, Hauptmannovo hišo in 30 let kasneje Mayerjevo palačo. Na drugi strani reke Ljubljanice so po načrtih graškega arhitekta Leopolda Theyerja v istem času naredili Kresijo in Filipov dvorec. V prvem desetletju 20. stoletja je bila v secesijskem slogu prenovljena Hauptmannova hiša, takrat pa je bila zgrajena tudi Urbančeva hiša. Med obema vojnama je Prešernov trg na južni strani zaokrožilo pročelje Mayerjeve veleblagovnice. S Plečnikovim Tromostovjem se je trg razširili čez Ljubljanico in dobil sedanjo podobo. Nasproti frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja, na vogalu Trubarjeve in Miklošičeve ulice stoji Urbančeva hiša, danes Centromerkur, ena najlepših secesijskih hiš v Ljubljani in prva ljubljanska veleblagovnica. Po vzoru sodobnih trgovskih hiš je načrte zanjo naredil graški arhitekt Friedrich Sigmundt. Dogradili so jo leta 1903, kot dokazuje letnica na fasadi. Vhodno fasado krasi v pritličju nad glavnim vhodom steklena streha, nad pročeljem pa se vzdiguje plastika rimskega boga Merkurja, zaščitnika trgovcev. V notranjosti Urbančeve hiše je v pritličju ohranjen izredno lep secesijski interier, v katerem je še danes trgovina.
Obsežen dvoranski prostor naa sredini podpirajo štirje stebri. Iz pritličja hiše vodijo secesijsko oblikovane zavite stopnice s kovano ograjo v obhodno galerijo v nadstropju. Bogato so okrašene tudi strop in stene.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Urbančeva hiša (Centromerkur) - Urbančeva hiša (Centromerkur)

Fotografija: 2018002-0

Urbančeva hiša (Centromerkur)
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Veleblagovnica Centromerkur

Fotografija: 2018002-1

Veleblagovnica Centromerkur
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Centromerkur med Miklošičevo in Trubarjevo cesto

Fotografija: 2018002-2

Centromerkur med Miklošičevo in Trubarjevo cesto
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Urbančeva hiša iz leta 1903

Fotografija: 2018002-3

Urbančeva hiša iz leta 1903
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Urbančeva hiša (Centromerkur) na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018002-4

Urbančeva hiša (Centromerkur) na Prešernovem trgu
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Galerija Emporium

Fotografija: 2018002-5

Galerija Emporium
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Vhod

Fotografija: 2018002-6

Vhod
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Nad vhodom

Fotografija: 2018002-7

Nad vhodom
Urbančeva hiša (Centromerkur) - Galerija Emporium v Ljubljani

Fotografija: 2018002-8

Galerija Emporium v Ljubljani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 55 €
od 80 €
Ljubljana
od 100 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)