Bazilike, cerkve, kapele
Ljubljana - Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja
OsrednjeslovenskaLjubljana - Cerkev Marijinega oznanjenja

Ljubljana - Cerkev Marijinega oznanjenja

Trenutno
partCloudy;RA;
6
Jutri
partCloudy;RA;
-1 6
21.01.2022
partCloudy;;light
-2 3

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg je križišče starih ljubljanskih poti in nosi ime največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Je eden najlepših trgov v Ljubljani, ki je poznan po frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja, čudovitem Tromostovju in Prešernovem spomeniku.
Rdeča baročna cerkev Marijinega oznanjenja (Frančiškanska cerkev) je najbolj pomembna zgradba na Prešernovem trgu. Po njej se je trg prvotno imenoval Marijin trg. Zgradili so jo na mestu starejše avguštinske cerkve med letoma 1646 in 1660, zvonika pa sta bila dokončana kasneje. Zasnovana je bila po vzoru zgodnjebaročnih rimskih cerkva kot enoladijska bazilika z dvema vencema stranskih kapel brez prečne ladje. Pozneje so dozidali še zvonika in jo večkrat prenovili. Zanimiva in edinstvena v svojem času v Ljubljani je bila njena italijanska pilastrsko členjena fasada. Kamnite stopnice so bile prizidane v 19. stoletju. Notranjost cerkve krasi monumentalni baročni oltar ljubljanskega slikarja Francesca Robbe iz prve polovice 18. stoletja, oltar svetih treh kraljev pa je delo Mihaela Cussa iz let 1690-91. Prava posebnost je tudi cerkveni obok izpred druge svetovne vojne. Slikar Matej Sternen, eden izmed štirih slovenskih impresionistov, ga je poslikal s freskami Marijinega vnebovzetja v neobičajnem, izrazito baročnem slogu. Cerkvene orgle so velike in zelo lepo zveneče. Ob cerkvi Marijinega oznanjenja stoji samostan, v katerem so najprej prebivali redovniki, imenovani avguštinci. Ob koncu 18. stoletja so prišli sem frančiškani, ki so bili prej na Vodnikovem trgu. V poslopju je frančiškanska knjižnica, ki je bila ustanovljena že leta 1235 v starem samostanskem poslopju na Vodnikovem trgu. Sedanja knjižnična zgradba je bila samostanu prizidana ob koncu 19. stoletja po načrtih Raimunda Jeblingerja. Knjižnica hrani izredno dragoceno zbirko knjig, ki obsega več kot 55000 zvezkov, iluminiranih rokopisov in inkunabul, med katerimi najstarejši primerki izvirajo iz 15. stoletja.
S Prešernovega trga pod vhodom v samostan vodijo stopnice v molilno kapelo, ki je bila urejena med letoma 1996 in 1999 po načrtih arhitektke Maruše Zorec. Na Prešernovem trgu izstopa tudi spomenik Franceta Prešerna, ki je delo kiparja Ivana Zajca in je bil odkrit leta 1905.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018004-0

Cerkev Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja

Fotografija: 2018004-1

Cerkev Marijinega oznanjenja
Cerkev Marijinega oznanjenja - Frančiškanska cerkev

Fotografija: 2018004-2

Frančiškanska cerkev
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja v Ljubljani

Fotografija: 2018004-3

Cerkev Marijinega oznanjenja v Ljubljani
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja

Fotografija: 2018004-4

Cerkev Marijinega oznanjenja
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja iz Miklošičeve ulice

Fotografija: 2018004-5

Cerkev Marijinega oznanjenja iz Miklošičeve ulice
Cerkev Marijinega oznanjenja - Zvonik

Fotografija: 2018004-6

Zvonik
Cerkev Marijinega oznanjenja - Kip

Fotografija: 2018004-7

Kip
Cerkev Marijinega oznanjenja - Vhod v Frančiškanski samostan

Fotografija: 2018004-8

Vhod v Frančiškanski samostan
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja in milni mehurčki

Fotografija: 2018004-9

Cerkev Marijinega oznanjenja in milni mehurčki
Cerkev Marijinega oznanjenja - Cerkev Marijinega oznanjenja za Novo leto

Fotografija: 2018004-10

Cerkev Marijinega oznanjenja za Novo leto

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 55 €
od 80 €
Ljubljana
od 100 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)