Bazilike, cerkve, kapele
Ljubljanski grad - Grajska kapela sv. Jurija - Grajska kapela sv. Jurija
OsrednjeslovenskaLjubljanski grad - Grajska kapela sv. Jurija

Ljubljanski grad - Grajska kapela sv. Jurija

Trenutno
FG;FG;light
4
Jutri
overcast;;light
4 17
20.10.2021
prevCloudy;;mod
6 17

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljanski grad je mogočna srednjeveška utrdba, ki predstavlja edinstveni simbol mesta Ljubljana. Na gradu je na ogled naslednje: razgledni stolp, grajska kapela sv. Jurija, stalna razstava Kaznilnica, stalna razstava Slovenska zgodovina, Stanovska dvorana, Friderikov stolp in Friderikovi sobi, prodajna galerija domače in umetnostne obrti Rustika, Stolp strelcev in Peterokotni stolp.
V Virtualnem gradu je na ogled dvanajstminutna projekcija zgodovine gradu, njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj. V Gostilni na Gradu gostom nudijo tipične slovenske jedi, ki so narejene po sodobnih recepturah. V Grajski kavarni pa gostom nudijo pestro izbiro kav in drugih napitkov, sadne kupe, koktajle in izbrane slaščice.
Grajska kapela sv. Jurija predstavlja enega najstarejših zidanih delov Ljubljanskega gradu. Nekdanji vhod v kapelo se je nahajal na severnem delu in do nje je vodilo trinajst stopnic. Ta vhod je v uporabi še sedaj. V kasnejšem času je bil vhod v kapelo iz južnega dela. Kapela je bila na podlagi cesarjeve listine iz leta 1489 posvečena cesarici Heleni, sv. Juriju in sv. Pankraciju. Prvotna gotska kapela je imela štiri gotsko zašiljena okna, emporo in odprto ostrešje. Z empore so imenitneži spremljali potek svete maše.
Zgradbo so znova pozidali v baročnem slogu, v letu 1747 pa so jo poslikali z grbi deželnih glavarjev. Kapela sv. Jurija se uvršča med edinstvene evropske bisere, saj je v cerkvenih prostorih le malokdaj prisotna poslikava, ki ima posvetno vsebino. Kapela je bila nazadnje prenovljena v letu 1992, ko so odkrili tudi prvotno gotsko poslikavo. Le-ta je vključevala bordure okoli okenskih odprtin, vhoda in oltarjev. Na stenah kapele so vidni posvetilni križi, ki so v gotskem stilu in simbolizirajo Kristusov križev pot.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Grajska kapela sv. Jurija - Grajska kapela na Ljubljanskem gradu

Fotografija: 2025-0

Grajska kapela na Ljubljanskem gradu
Grajska kapela sv. Jurija - Vhod v kapelo

Fotografija: 2025-1

Vhod v kapelo
Grajska kapela sv. Jurija - Grajska kapela

Fotografija: 2025-2

Grajska kapela
Grajska kapela sv. Jurija - Grajska kapela sv. Jurija

Fotografija: 2025-3

Grajska kapela sv. Jurija

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 68 €
Ljubljana
od 228.15 €
od 245.7 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)