Ljubljanski grad - Stolp strelcev - Stolp strelcev
OsrednjeslovenskaLjubljanski grad - Stolp strelcev

Ljubljanski grad - Stolp strelcev

Trenutno
overcast;;light
-2
Jutri
clear;;light
-3 7
19.01.2022
clear;;light
-5 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mogočni Ljubljanski grad je srednjeveška zgradba, ki predstavlja edinstveni simbol mesta Ljubljana. Stoji na robu Grajskega griča, tik nad srednjeveško Ljubljano. Do Ljubljanskega gradu se je možno pripeljati z avtom, se iz starega mestnega jedra iz Krekovega trga vzpeti s tirno vzpenjačo ali pa se sprehoditi po eni izmed urejenih poti. Ljubljanski grad se je razvil iz utrjenega stolpa z obrambnim zidom že pred prvo omembo Ljubljane okoli leta 1120. Na griču, kjer grad stoji, pa je bila potrjena prisotnost človeka že vse od časa pozne bronaste dobe.
Na Ljubljanskem gradu je na ogled naslednje: razgledni stolp, grajska kapela sv. Jurija, stalna razstava Kaznilnica, stalna razstava Slovenska zgodovina, Stanovska dvorana, Friderikov stolp in Friderikovi sobi, prodajna galerija domače in umetnostne obrti Rustika, Stolp strelcev in Peterokotni stolp. V Virtualnem gradu je na ogled dvanajstminutna projekcija zgodovine gradu, njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj. V Gostilni na Gradu gostom nudijo tipične slovenske jedi, ki so narejene po sodobnih recepturah. V Grajski kavarni pa gostom nudijo pestro izbiro kav in drugih napitkov, sadne kupe, koktajle in izbrane slaščice.
Stolp Strelcev se nahaja ob vhodu v Ljubljanski grad. Temelji stolpa izvirajo iz 15. stoletja, od stolpa in do meščanske utrdbe, ki je na sedanjih Šancah, pa je nekdaj potekalo obzidje. Stolp Strelcev je bil obnovljen v času od 1946 do 1953 po načrtih znanega arhitekta Borisa Kobeta. V nadstropju je bila kavarna, v pritličnem delu pa so uredili pivnico. Arhitekt je skupaj z akademskim slikarjem Marijem Pregljem zasnoval predloge za poslikave v tehniki sgraffito, ki sta jih potem tudi upodobila. Likovna podoba sten izhaja iz motivov slovenskih pripovedk in pesmi.
V letu 2007 so se pričela konservatorsko – restavratorska na sgraffitih, ki jih je vodil Ljubiša Milić, akademski slikar in restavratorski svetnik, ki so se nato zaključila leta 2008. Gradbena obnova Stolpa strelcev je bila v celoti končana leta 2012. Prenovili so vse nivoje, vključno tudi s sgraffiti, ki so v vstopnem predelu. Tukaj je danes slovesni sedež Vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani, ki ima vinoteko vseh letnikov konventnih vin. V zgornjem delu Stolpa Strelcev pa se nahajajo prostori restavracije Strelec.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stolp strelcev - Stolp strelcev ob vhodu na Ljubljanski grad

Fotografija: 2026-0

Stolp strelcev ob vhodu na Ljubljanski grad
Stolp strelcev - Stolp strelcev na Ljubljanskem gradu

Fotografija: 2026-1

Stolp strelcev na Ljubljanskem gradu
Stolp strelcev - Stolp strelcev

Fotografija: 2026-2

Stolp strelcev
Stolp strelcev - Notranjost stolpa strelcev

Fotografija: 2026-3

Notranjost stolpa strelcev
Stolp strelcev - Stopnice

Fotografija: 2026-4

Stopnice
Stolp strelcev - Terasa v zgornjem nadstropju stolpa strelcev

Fotografija: 2026-5

Terasa v zgornjem nadstropju stolpa strelcev

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 45 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)