Ljubljanski grad - Peterokotni stolp - Peterokotni stolp
OsrednjeslovenskaLjubljanski grad - Peterokotni stolp

Ljubljanski grad - Peterokotni stolp

Ljubljanski grad - Peterokotni stolp
Trenutno
overcast;;light
-1
Jutri
clear;;light
-3 7
19.01.2022
clear;;light
-5 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljanski grad je mogočna srednjeveška utrdba, ki predstavlja edinstveni simbol mesta Ljubljana. Stoji na robu Grajskega griča, tik nad srednjeveško Ljubljano. Do Ljubljanskega gradu se je možno pripeljati z avtom, se iz starega mestnega jedra iz Krekovega trga vzpeti s tirno vzpenjačo ali pa se sprehoditi po eni izmed urejenih poti. Ljubljanski grad se je razvil iz utrjenega stolpa z obrambnim zidom že pred prvo omembo Ljubljane okoli leta 1120. Na griču, kjer grad stoji, pa je bila potrjena prisotnost človeka že vse od časa pozne bronaste dobe.
Na Ljubljanskem gradu je na ogled naslednje: razgledni stolp, grajska kapela sv. Jurija, stalna razstava Kaznilnica, stalna razstava Slovenska zgodovina, Stanovska dvorana, Friderikov stolp in Friderikovi sobi, prodajna galerija domače in umetnostne obrti Rustika, Stolp strelcev in Peterokotni stolp. V Virtualnem gradu je na ogled dvanajstminutna projekcija zgodovine gradu, njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj. V Gostilni na Gradu gostom nudijo tipične slovenske jedi, ki so narejene po sodobnih recepturah. V Grajski kavarni pa gostom nudijo pestro izbiro kav in drugih napitkov, sadne kupe, koktajle in izbrane slaščice. Grajsko dvorišče je v poletnem času namenjeno raznim prireditvam, od katerih je najbolj obiskana ogled filmov Film pod zvezdami.
Peterokotni stolp je bil v 15. stoletju namenjen za obrambo gradu pred napadi iz južnega dela in kot glavni vhod na Grajsko dvorišče. Stanovalci gradu so bili z zunanjim svetom povezani z dvema dvižnima mostovoma, ki sta bila speljana nad obrambnim jarkom. Na zunanjem delu se je nahajal hrib Lipnik, ki so ga naredili umetno. Bil je visok tako, kot so vhodne odprtine. Do danes sta se ohranili dve odprtini, manjša za ljudi in večja za konje in vozove. Opazne so tudi različne strelne line, saj je bila utrdba prilagojena za novejše orožje. V nadstropju objekta je prebival gradiščan, ki je bil upravitelj grajske zgradbe. Sedanji obnovljeni stolp nima nadstropja ter ima odprto ostrešje. Namenjen je tiskovnim konferencam, gledališkim predstavam, manjšim koncertom, razstavam in poročnim obredom.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Peterokotni stolp - Peterokotni stolp z zunanje strani gradu

Fotografija: 2030-0

Peterokotni stolp z zunanje strani gradu
Peterokotni stolp - Peterokotni stolp z grajskega dvorišča

Fotografija: 2030-1

Peterokotni stolp z grajskega dvorišča
Peterokotni stolp - Vhod v peterokotni stolp

Fotografija: 2030-2

Vhod v peterokotni stolp
Peterokotni stolp - Alma Karlin

Fotografija: 2030-3

Alma Karlin
Peterokotni stolp - Vrata

Fotografija: 2030-4

Vrata
Peterokotni stolp - Izhod iz peterokotnega stolpa

Fotografija: 2030-5

Izhod iz peterokotnega stolpa
Peterokotni stolp - Okno

Fotografija: 2030-6

Okno
Peterokotni stolp - Notranjost peterokotnega stolpa

Fotografija: 2030-7

Notranjost peterokotnega stolpa
Peterokotni stolp - Peterokotni stolp

Fotografija: 2030-8

Peterokotni stolp
Peterokotni stolp - Peterokotni stolp Ljubljanskega gradu

Fotografija: 2030-9

Peterokotni stolp Ljubljanskega gradu
Peterokotni stolp - Streha

Fotografija: 2030-10

Streha
Peterokotni stolp - Odprtina

Fotografija: 2030-11

Odprtina
Peterokotni stolp - O Almi Karlin

Fotografija: 2030-12

O Almi Karlin
Peterokotni stolp - Razstava o Almi Karlin

Fotografija: 2030-13

Razstava o Almi Karlin
Peterokotni stolp - Razstava o Almi Karlin v Peterokotnem stolpu

Fotografija: 2030-14

Razstava o Almi Karlin v Peterokotnem stolpu
Peterokotni stolp - Potovanje Alme Karlin

Fotografija: 2030-15

Potovanje Alme Karlin
Peterokotni stolp - Pisalni stroj

Fotografija: 2030-16

Pisalni stroj

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 70 €
Ljubljana
od 45 €
Ljubljana
od 42 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)