Bazilike, cerkve, kapele
Gornji trg - Cerkev sv. Florijana - Cerkev sv. Florijana
OsrednjeslovenskaGornji trg - Cerkev sv. Florijana

Gornji trg - Cerkev sv. Florijana

Danes
mostClear;;
4 16
Jutri
mostClear;;light
4 17
20.10.2021
partCloudy;RA;mod
6 19

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Središče znamenitega Gornjega trga v Ljubljani zaznamuje baročna cerkev svetega Florijana, zavetnika pred požarom. Trg se je v bližini sedanjega predora pod grajskim hribom končal z mestnimi vrati, skozi katere se je nadaljevala cesta proti Dolenjski.
Cerkev je nastala iz zaobljube ljubljanskih meščanov ob požaru, ki je prizadel mesto leta 1660. Zgradbo so pričeli graditi leta 1672 s prispevki dobrotnikov, deželnih stanov in magistrata. Gradnja je trajala več let: 1676 je bila dokončana ladja, 1680 zvonik, leta 1696 pa se cerkev skupaj s tremi oltarji omenja kot posvečena. Enoladijski zgradbi so kasneje prizidali kapelo Žalostne Matere božje in kapelo Kristusove ranjene rame ter jo zunaj in znotraj poenotili v centralizirano baročno cerkev s tlorisom latinskega križa. Sakralni objekt je zaradi Marijine milostne podobe, pred katero so se od leta 1693 dogajali čudeži, postala priljubljena božja pot.
Glavni cerkveni portal je odličen kamnoseški izdelek druge četrtine 18. stoletja. Jože Plečnik ga je leta 1933 ob preurejanju zunanjega dela uporabil kot nišo za Robbov kip sv. Janeza Nepomuka iz leta 1727, ki se je prvotno nahajal v kapelici ob črnuškem mostu. Vrh pročelja stojita kipa sv. Karla Velikega in Karla Boromejskega. Kipa sta nastala leta 1728 ob cesarjevem prihodu v Ljubljano kot slavnostni okras mesta. Nad stranskim vhodom, ki je po Plečnikovi preureditvi prevzel vlogo glavnega vhoda, je freska s podobo Šentflorjanske Žalostne Matere božje, zavetnice ljubljanskega mesta. Fresko je ob koncu 18. stoletja naslikal Janez Potočnik.
Notranjost cerkve s slikami svetnikov in oltarji je še opremljena v baročnem slogu. K cerkvenem zvoniku so leta 1862 prizidali stenski vodnjak, ki je do takrat stal ob Reduti. Plečnik je ob obnovi cerkve sv. Florijana uredil tudi njeno okolico in pešpot, ki vodi na Ljubljanski grad.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Cerkev sv. Florijana - Cerkev sv. Florijana

Fotografija: 2051-0

Cerkev sv. Florijana
Cerkev sv. Florijana - Gornji trg - Cerkev sv. Florijana

Fotografija: 2051-1

Gornji trg - Cerkev sv. Florijana
Cerkev sv. Florijana - Stopnice

Fotografija: 2051-2

Stopnice
Cerkev sv. Florijana - Cerkev sv. Florijana (1672) - Preureditev arhitekt Jože Plečnik (1933-34)

Fotografija: 2051-3

Cerkev sv. Florijana (1672) - Preureditev arhitekt Jože Plečnik (1933-...
Cerkev sv. Florijana - Kamnita glava

Fotografija: 2051-4

Kamnita glava
Cerkev sv. Florijana - Robbov kip sv. Janeza Nepomuka

Fotografija: 2051-5

Robbov kip sv. Janeza Nepomuka
Cerkev sv. Florijana - Kip sv. Janeza Nepomuka

Fotografija: 2051-6

Kip sv. Janeza Nepomuka
Cerkev sv. Florijana - Stari baročni vodnjak

Fotografija: 2051-7

Stari baročni vodnjak
Cerkev sv. Florijana - Levja glava in školjka

Fotografija: 2051-8

Levja glava in školjka
Cerkev sv. Florijana - Okolica cerkve na Gornjem trgu v Ljubljani

Fotografija: 2051-9

Okolica cerkve na Gornjem trgu v Ljubljani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 177.45 €
Ljubljana
od 78 €
od 80 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)