Ljubljana - Centralna lekarna - Ljubljana - Centralna lekarna
OsrednjeslovenskaLjubljana - Centralna lekarna

Ljubljana - Centralna lekarna

Trenutno
partCloudy;;light
4
Jutri
partCloudy;SN;
-5 5
23.01.2022
partCloudy;SN;
-2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Prešernov trg je eden najbolj živahnih trgov v Ljubljani. Ime je dobil po slovenskem pesniku Francetu Prešernu. Nahaja se na levem bregu reke Ljubljanice, pred Tromostovjem. Zaradi svoje lege je Prešernov trg ena najbolj tranzitnih točk v Ljubljani.
Trg je bil že od nekdaj zelo privlačen zaradi živahne trgovine in gostinskih lokalov. Njegova arhitektura kaže na večstoletno zgodovino mestnega prostora. Njegovo podobo je ves čas narekovala frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja s samostanom, ki je bila zgrajena v sredini 17. stoletja. Ob koncu 19. stoletja je bil Prešernov trg večinoma oblikovan, zgrajene so bile Mayerjeva palača, Frischova in Seunigova hiša, na drugi strani reke Ljubljanice pa Filipov dvorec in Kresija. V začetku 20. stoletja sta bili v secesijskem slogu zgrajeni Urbančeva veleblagovnica in prenovljena Hauptmannova hiša. Med obema svetovnima vojnama je bila med Hribarjevim nabrežjem in Wolfovo zgrajena moderna fasada Mayerjeve veleblagovnice in znamenito Plečnikovo Tromostovje, trg pa se je razširil čez reko Ljubljanico. Josip Mayer, ki je bil ustanovitelj znane ljubljanske lekarniške rodbine, je sezidal dve predmestni stavbi, ki sta stali na začetku Trubarjeve ceste. V eni od hiš je bila že leta 1809 lekarna Pri zlatem jelenu. Po potresu leta 1895 jih je bilo treba porušiti. Štirinadstropna Mayerjeva palača z železobetonsko skeletno konstrukcijo je bila zgrajena v neorenesančnem slogu. Mogočno palačo je narisal arhitekt Ferdinand Hauser v letih 1896-97, zgradilo jo je podjetje Gustav Tönnies, načrt in izvedbo fasade pa je podpisal Filip Supančič. Mayerjeva palača je ob koncu 19. stoletja veljala za eno najbogatejše oblikovanih in največjih zasebnih palač v mestu. Že pred prvo in do druge svetovne vojne je bila v njej priljubljena kavarna Valvasor oziroma kasneje Prešeren, ki je bila zbirališče mestne smetane.
Pred palačo so leta 1905 odkrili spomenik pesnika Franceta Prešerna, delo kiparja Ivana Zajca in arhitekta Maksa Fabianija. Na kamnitem stopničastem podstavku stoji pesnikov celopostavni kip, nad njim sedi muza pesništva, ki drži lovorovo vejico.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Centralna lekarna - Centralna lekarna na Prešernovem trgu

Fotografija: 2018001-0

Centralna lekarna na Prešernovem trgu
Centralna lekarna - Centralna lekarna v Ljubljani

Fotografija: 2018001-1

Centralna lekarna v Ljubljani
Centralna lekarna - Centralna lekarna

Fotografija: 2018001-2

Centralna lekarna
Centralna lekarna - Centralna lekarna

Fotografija: 2018001-3

Centralna lekarna
Centralna lekarna - Ljubljana - Centralna lekarna

Fotografija: 2018001-4

Ljubljana - Centralna lekarna
Centralna lekarna - Pročelje

Fotografija: 2018001-5

Pročelje
Centralna lekarna - Centralna lekarna in mehurčki

Fotografija: 2018001-6

Centralna lekarna in mehurčki
Centralna lekarna - Vhod

Fotografija: 2018001-7

Vhod
Centralna lekarna - Okno z okraski

Fotografija: 2018001-8

Okno z okraski
Centralna lekarna - Okno

Fotografija: 2018001-9

Okno
Centralna lekarna - Centralna lekarna ob Petkovškovem nabrežju

Fotografija: 2018001-10

Centralna lekarna ob Petkovškovem nabrežju

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)