Velike Bloke - Vaško korito (Zgornja štirna) - Vaško korito (Zgornja štirna)
Obalno - notranjskaVelike Bloke - Vaško korito (Zgornja štirna)

Velike Bloke - Vaško korito (Zgornja štirna)

Trenutno
mostClear;;light
7
Jutri
mostClear;;light
-4 11
16.04.2021
clear;;light
-2 12

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Velike Bloke so obcestno naselje, ki leži na Bloški planoti, jugovzhodno od Cerknice. Kraj se razprostira pod hribom Liscem ob cesti Nova vas – Cajnarje in spada v občino Bloke. Zahodno od naselja teče potok Bloščica, ki je največja površinska voda Bloške planote.
V Velikih Blokah je okoli 90 hišnih številk, sestavlja ga slikovito staro vaško jedro okoli cerkve Marijinega vnebovzetja in napajalnega korita ter predel, ki se je razvil ob kompleksu nekdanjih vojaških objektov. Velike Bloke se v pisnih virih prvič omenjajo leta 1230 kot lastnina stiške cerkve. Podružnico cerkve Marijinega vnebovzetja omenja že polihistor Janez Vajkard Valvasor. Cerkev je bila temeljito prezidana leta 1878, okoli nje je včasih stal protiturški tabor. V notranjosti so trije leseni oltarji. Napajališče za živino stoji ob cesti, pred hišo Velike Bloke 22, v osrednjem predelu naselja. Je iz kamna zidan obod, ki je skoraj kvadratne oblike, ki se polni z vodo iz litoželezne pipe. Na obodu je kovinska ograja. Izvira iz prve četrtine 20. stoletja. Zanimivost vasi predstavlja tudi kamniti Napoleonov most preko potoka Bloščice, ki izhaja iz leta 1858. Most ima kar pet obokov, širok je 5,6 metrov in dolg 27 metrov. Zaradi kvalitetne izgradnje do danes še ni potreboval obnove. Čez kamniti most je nekdaj vodila edina utrjena cesta, po njej je včasih potekal živahen promet po dolini reke Krke ter čez Bloke proti Trstu. V naselju je bila pred drugo svetovno vojno kot del Rupnikovega obrambnega sistema sezidana vojašnica. Zemljišče, ki je danes v privatni lasti, predstavlja bodočo obrtno cono.
Največje okoliške znamenitosti so Cerkniško jezero, ki je največje presihajoče jezero v Sloveniji, soteska Kadice, v kateri domujejo čudoviti slapovi, Rakov Škocjan, grad Snežnik ter Križna jama, ki je svetovno znana kraška jama.

Fotografije

Vaško korito (Zgornja štirna) - Vaško korito v središču Velikih Blok

Fotografija: 2900004-0

Vaško korito v središču Velikih Blok
Vaško korito (Zgornja štirna) - Velike Bloke - Vaško korito

Fotografija: 2900004-1

Velike Bloke - Vaško korito
Vaško korito (Zgornja štirna) - Velike Bloke - Vaško korito (Zgornja štirna)

Fotografija: 2900004-2

Velike Bloke - Vaško korito (Zgornja štirna)
Vaško korito (Zgornja štirna) - Vaško korito

Fotografija: 2900004-3

Vaško korito
Vaško korito (Zgornja štirna) - Vaško korito (Zgornja štirna)

Fotografija: 2900004-4

Vaško korito (Zgornja štirna)
Vaško korito (Zgornja štirna) - Štirna

Fotografija: 2900004-5

Štirna

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Nova Vas
od 39 €
od 59 €
Velike Bloke
Nova Vas
Velike Bloke
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:
Count: 1