Velike Bloke - Potok Bloščica - Potok Bloščica
Obalno - notranjskaVelike Bloke - Potok Bloščica

Velike Bloke - Potok Bloščica

Trenutno
overcast;;light
6
Jutri
overcast;RASN;light
6 7
03.12.2021
partCloudy;;light
1 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Velike Bloke se razprostirajo v osrednjem predelu Bloške planote, jugovzhodno od Cerknice, pod hribom Liscem ob cesti Nova vas-Cajnarje. Naselje spada v Občino Bloke, ki jo zaznamujejo številne naravne in kulturne znamenitosti.
Velike Bloke sestavlja staro vaško jedro, ki leži okoli cerkve in napajalnega korita ter predel, ki se je razvil ob kompleksu nekdanjih vojaških objektov. V pisnih virih se vas prvič omenja leta 1230 kot lastnina stiške cerkve. Podružnico Marijinega vnebovzetja omenja v svojih zapisih že znameniti Janez Vajkard Valvasor. Cerkev je bila prezidana v letu 1878, okoli nje je nekdaj stal protiturški tabor. V njej se nahajajo trije leseni oltarji. Zahodno od Velikih Blok teče Bloščica, ki je znana kot največja površinska voda Bloške planote. Pri naselju struga doseže dolomite ter jurske apnence in potok prične ponikati. Pri nizki vodi ponikne pod Velikim Blokami, pri visoki voda pa nadaljuje površinski tok po suhi strugi mimo naselja Nove vasi do Fare, kjer nato izgine v mnogih požiralnikih. Voda s planote teče v svetovno znano Križno jamo in v izvire Štebrščice in Žerovniščice na vzhodnem delu Cerkniškega polja. Med naravno dediščino poleg Bloščice spadajo še nizko barje, mesojede rastline in orhideje. Na Bloški planoti se nahaja eno največjih kompleksov vlažnih travnikov in nizkih barij v Sloveniji. Za nizka barja je značilno občasno ali stalno zastajanje vode. Ob močvirnih travnikih ob potoku Bloščica uspeva veliko mesojedih rastlin, ki so podobne travam. Od pozne jeseni do konca poletja na Bloški planoti uspevajo različne vrste orhidej, ki so rastline z barvitimi cvetovi nenavadnih oblik. Na planoti so do sedaj našli okoli 30 različnih vrst čudovitih orhidej.
Med kulturnimi znamenitostmi naselja izstopa kamniti Napoleonov most preko Bloščice, ki je bil zgrajen leta 1858. Ima kar pet obokov, širok je 5,6 metrov in dolg 27 metrov. Zaradi izredno kvalitetne izgradnje vse do danes še ni potreboval obnove.

Fotografije

Potok Bloščica - Potok Bloščica v smeri proti izvoru

Fotografija: 2900002-0

Potok Bloščica v smeri proti izvoru
Potok Bloščica - Velike Bloke - Potok Bloščica

Fotografija: 2900002-1

Velike Bloke - Potok Bloščica
Potok Bloščica - Potok Bloščica z Napoleonovim mostom v ozadju

Fotografija: 2900002-2

Potok Bloščica z Napoleonovim mostom v ozadju
Potok Bloščica - Potok Bloščica

Fotografija: 2900002-3

Potok Bloščica
Potok Bloščica - Potok Bloščica v smeri proti Novi vasi

Fotografija: 2900002-4

Potok Bloščica v smeri proti Novi vasi
Potok Bloščica - Sprehajalna pot ob Bloščici

Fotografija: 2900002-5

Sprehajalna pot ob Bloščici

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Velike Bloke
Nova Vas
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: