Sesljan - Sesljan

Sesljan

Sesljan - Sesljanski zaliv
Danes
prevCloudy;RA;
4 9
Jutri
partCloudy;RA;light
2 16
27.04.2024
partCloudy;SHRA;light
6 18

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Sesljan je manjše naselje, ki se nahaja v občini Devin Nabrežina v Tržaški pokrajini v Italiji. Leži okoli 70 metrov nad morjem. Sesljanski zaliv, ki se razprostira pod mestom, je priljubljena in zelo obiskana turistična točka.
Italijanska in slovenska oblika imena naselja izvirata iz latinskega imena Sixtilianum. To je bilo prvo ali eno od prvih rimskih naselij na predelu sedanje Tržaške pokrajine. Sesljan je postal ob koncu 19. stoletja poleg Opatije in Gradeža eno od najbolj priljubljenih obmorskih letovišč na predelu Avstro-Ogrske. V tem času je imel kraj tudi nemško obliko imena, ki je bila Seestein, vendar se sedaj nič več ne uporablja. V tem obdobju so zgradili tudi znana hotela Parkhotel in Strandhotel. V Sesljanskem zalivu je bila v času med prvo svetovno vojno avstrijska mornariška baza. Med drugo svetovno vojno pa so Nemci uporabljali zaliv kot podmorniško oporišče. Sedaj je Sesljan najbolj poznan kot turistični kraj, ki privablja veliko tujih obiskovalcev. Zaliv odlikuje lepo urejena plaža z nekaj drevesi in velikim urejenim parkiriščem. Med obiskovalci so večinoma Slovenci in Italijani, veliko je tudi Nemcev in Avstrijcev. Za Slovence iz predelov severne Primorske, Krasa in Goriške je Sesljan najbližje urejeno kopališče, ki je zaradi bližine idealno tudi za enodnevne izlete. Nad Sesljanskim zalivom se pričenja priljubljena in znana Rilkejeva pot, ki vodi do slikovitega novega in starega Devinskega gradu. Na novem gradu je pesnik Rainer Maria Rilke napisal znamenite Devinske elegije. Zgodovina starega gradu sega v 11. stoletje. Trdnjavo sta v tistih časih varovala visoko obzidje, opremljeno z zobčastim nadzidkom, in pa njena lega, ki je braniteljem omogočala, da so lahko pravočasno opazili prihod sovražnih ladij. Do gradu je vodila ena sama težko prehodna utrjena pot, speljana vzdolž obzidja. Med obema gradovoma je opazna Dantejeva skala, ki jo morje ob plimi loči od kopnega. Leta 1478 je stara trdnjava doživela uničujoči turški napad. Razdejanje je privedlo do tega, da so se graščaki dokončno preselili v novi Devinski grad.
Ob lepo urejeni Rilkejevi pešpoti si sprehajalec lahko ogleda vrsto zanimivih kraških pojavov, kot so griža, žlebiči, škraplje in drugo. Na začetku poti se nahaja tudi manjši gostinski obrat, kjer nudijo pestro ponudbo jedi in osvežilne pijače. Iz lokala se odpira čudovit pogled na Sesljanski zaliv.

Fotografije

Sesljan - Sesljan

Fotografija: 51100-0

Sesljan
Sesljan - Središča Sesljana

Fotografija: 51100-1

Središča Sesljana
Sesljan - Sesljan

Fotografija: 51100-2

Sesljan
Sesljan - Informativna tabla - Sesljan

Fotografija: 51100-3

Informativna tabla - Sesljan
Sesljan - Sezonski informacijski center

Fotografija: 51101-0

Sesljan - Sesljanski zaliv

Fotografija: 51102-4

Sesljan - Plaža (zahodna stran)

Fotografija: 51103-29

Sesljan - Spomenik Schützen

Fotografija: 51110-1

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Kostanjevica na Krasu
Kostanjevica na Krasu
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: