Spomeniki, kipi, znamenja
Divača - Spomenik NOB - Spomenik NOB
Obalno - notranjskaDivača - Spomenik NOB

Divača - Spomenik NOB

Trenutno
mostClear;;light
29
Jutri
clear;;light
22 32
14.07.2024
mostClear;;light
20 33

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Divača je gručasto naselje, ki predstavlja središče občine Divača. Je najpomembnejše prometno središče, ki leži na zakraselem planotastem svetu. Naselje obdajajo Vremščica, hrbet Čebulovice, vzpetini Gabričje in Kožlek ter plan svet Divaškega Gabrka.
Naselje se razprostira ob avtocesti na prehodu od morja v hribovito notranjost. Jedro je nastalo ob stari cesti, kjer je baročna cerkev sv. Antona z lepo oblikovanim vhodom. V samem središču kraja stoji Škrateljnova domačija, ki je značilen primer tradicionalne kraške arhitekture in etnološki spomenik iz 17. stoletja. Tukaj je urejen Muzej slovenskih filmskih igralcev. V 16. stoletju so se v naselju ukvarjali le z ovčerejo, z razvojem prometa, ki je potekal iz tržaškega pristanišča v notranjost, pa je pridobival na pomenu in se razvijal. V sredini 19. stoletja je pospešila razvoj še izgradnja južne železnice, ki je Dunaj povezovala prek Ljubljane s Trstom. Kasneje so naredili še istrsko progo, ki se odcepi v Divači. Na velik pomen železnice sedaj spominja muzejska parna lokomotiva, ki je na ogled na železniški postaji. Spomenik NOB se nahaja na pokopališču v Divači. Kmalu po osvoboditvi leta 1945 ga je postavil Krajevni odbor zveze borcev, točen datum ni poznan. Spomenik je postavljen v spomin padlim borcem v NOB v obdobju druge svetovne vojne 1941 - 1945. Obnovljen je bil novembra 2017. Na spomeniku je vklesan verz, ki pravi: »Iz vaše krvi skovana svoboda, večna nam slava od roda do roda.«
V bližini Divače, sredi travnatega Ležeškega Gabrka pod Vremščico, se nahaja divaško letališče, ki je eno najstarejših letališč v Sloveniji. Nastalo je že med prvo svetovno vojno, za potrebe avstro-ogrskega vojnega letalstva.

Fotografije

Spomenik NOB - Spomenik NOB v Divači

Fotografija: 2950005-0

Spomenik NOB v Divači
Spomenik NOB - Spomenik NOB

Fotografija: 2950005-1

Spomenik NOB
Spomenik NOB - Divača - Spomenik NOB

Fotografija: 2950005-2

Divača - Spomenik NOB
Spomenik NOB - Rod, ki v upor je dvignil Kras, vgradil prihodnost je v naš čas. (Ciril Zlobec)

Fotografija: 2950005-3

Rod, ki v upor je dvignil Kras, vgradil prihodnost je v naš čas. (Ciri...
Spomenik NOB - Spominsko znamenje borcem NOB rajona Gabrk

Fotografija: 2950005-4

Spominsko znamenje borcem NOB rajona Gabrk
Spomenik NOB - Kolo

Fotografija: 2950005-5

Kolo

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Divača
od 80 €
od 100 €
Divača
od 80.24 €
od 102 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: