Ljubljana - Filipov dvorec - Filipov dvorec
OsrednjeslovenskaLjubljana - Filipov dvorec

Ljubljana - Filipov dvorec 

Trenutno
mostClear;;light
24
Jutri
clear;;light
13 28
06.07.2020
partCloudy;;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Filipov dvorec je slikovita zgradba, ki skupaj s palačo Kresije simbolično ponazarja vhod v staro mestno jedro. Skupaj nadomeščata srednjeveška špitalska mestna vrata, ki so stala na drugi strani Ljubljanice pred vstopom na most.
Dvorec se nahaja v samem središču Ljubljane, na Cankarjevem nabrežju, takoj za znamenitim Tromostovjem. Meji na Mačkovo in Stritarjevo ulico ter Pogačarjev trg. Tromostovje je med letoma 1929 in 1931 dogradil in preoblikoval svetovno znani arhitekt Jože Plečnik. Stari most, ki je postal preozek zaradi naraščajočega prometa in so ga hoteli zato podreti, je razširil tako, da mu je prizidal dva stranska mostova za pešce. Z rahlo divergentno smerjo teh mostov je Plečnik poudaril bistveno značilnost Prešernovega trga, tloris lijaka, v katerega se stekajo ulice iz različnih smeri in se z njega zlivajo čez most skozi mestna vrata, ki jih danes simbolično ponazarjata stavbi Filipovega dvorca in Kresije. Palači sta bili sezidani po potresu, med letoma 1896 in 1898. Projektiral ju je arhitekt Leopold Theyer v neorenesančnem slogu. Filipov dvorec je dobil ime po bogatem lastniku trgovcu Filipu Schrayerju, ki je dal zgradbo sezidati, Kresija pa po okrožnem uradu, ki je stal na tem mestu že v prvi polovici 19. stoletja. Filipov dvorec je poslovno stanovanjska trinadstropna palača z neorenesančnimi fasadami in poudarjenim vogalnim pomolom. V pritličnem delu je bila nekdaj kavarna. Je spomenik lokalnega pomena.
Obnova mestnega prostora je na tem območju sledila načrtu urbanista Camilla Sitteja. Sitte je predvidel razširitev in odprtje nekdaj ozke Špitalske ulice od Prešernovega trga proti znamenitemu Robbovem vodnjaku in grajskemu delu.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Filipov dvorec - Filipov dvorec s Tromostovja

Fotografija: 2015210-0

Filipov dvorec s Tromostovja
Filipov dvorec - Filipov dvorec

Fotografija: 2015210-1

Filipov dvorec
Filipov dvorec - Filipov dvorec s Hribarjevega nabrežja

Fotografija: 2015210-2

Filipov dvorec s Hribarjevega nabrežja
Filipov dvorec - Filipov dvorec z ladje po Ljubljanici

Fotografija: 2015210-4

Filipov dvorec z ladje po Ljubljanici
Filipov dvorec - Filipov dvorec ob Cankarjevem nabrežju

Fotografija: 2015210-5

Filipov dvorec ob Cankarjevem nabrežju
Filipov dvorec - Filipov dvorec

Fotografija: 2015210-6

Filipov dvorec
Filipov dvorec - Filipov dvorec ob Stritarjevi ulici

Fotografija: 2015210-7

Filipov dvorec ob Stritarjevi ulici
Filipov dvorec - Filipov dvorec

Fotografija: 2015210-8

Filipov dvorec
Filipov dvorec - Filipov dvorec

Fotografija: 2015210-9

Filipov dvorec
Filipov dvorec - Rokodelstvo Slovenija

Fotografija: 2015210-10

Rokodelstvo Slovenija

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 391 €
Ljubljana
od 207 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)