Ljubljana - Kip Marko Gerbec - Kip Marko Gerbec
OsrednjeslovenskaLjubljana - Kip Marko Gerbec

Ljubljana - Kip Marko Gerbec

Danes
prevCloudy;SHRA;light
14 23
Jutri
prevCloudy;SHRA;light
15 20
18.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
10 21

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, je poznana po mnogih kulturnih, zgodovinskih in naravnih znamenitostih. Med njimi najbolj izstopajo srednjeveški Ljubljanski grad, Prešernov trg, ki ga krasi spomenik pesnika Franceta Prešerna, tržnica in zeleni park Tivoli.
Stritarjeva oziroma nekdanja Špitalska ulica je bila zavita, ozka ulica, ki je vodila z mostu v staro obzidano mesto. Regulirana je bila po potresu leta 1511, saj so se takrat podrle vse hiše ob njej z izjemo zgradbe na vogalu z Mestnim trgom in njene sosede na Stritarjevi 3. Na območju Stritarjeve ulice so najbolj znameniti objekti Filipov dvorec, Kresija, kip Adama Bohoriča in kip Markota Gerbeca. Marko Gerbec (1658-1718) je bil slovenski zdravnik, humanist, znanstveni pisec in eden od ustanoviteljev Academie operosorum Labacensis v Ljubljani. Napisal je veliko znanstvenih del, ki so vplivala na razvoj medicine v srednji Evropi. Gerbec velja za utemeljitelja slovenske znanstvene medicine. Po njem se imenujejo nagrade za posebne zasluge pri delu na zdravstvenem področju, ki jih podeljuje Slovensko zdravniško društvo. Adam Bohorič (1520-1598) je bil slovenski protestant, šolnik in slovničar. Leta 1584 je izdal je prvo slovensko slovnico Zimske urice proste, ki je bila napisana v latinščini. Zgradbi Kresije (Stritarjeva 6) in Filipovega dvorca (Stritarjeva 9) sta bili zgrajeni po potresu, med letoma 1896 in 1898. V neorenesančnem slogu ju je projektiral arhitekt Leopold Theyer. Filipov dvorec je dobil ime po lastniku Filipu Schrayerju, ki je dal zgradbo sezidati, Kresija pa po okrožnem uradu, ki se je na tem mestu nahajal že v prvi polovici 19. stoletja.
Še pred njim je v 14. stoletju tukaj stala bolnišnica, oziroma špital, s cerkvijo svete Elizabete. V njej je nekaj časa pridigal utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika protestant Primož Trubar, potem ko mu je bilo prepovedano pridigati v stolnici.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Kip Marko Gerbec - Kip Marko Gerbec

Fotografija: 2015216-0

Kip Marko Gerbec
Kip Marko Gerbec - Marko Gerbec (1658-1718) - Zdravnik

Fotografija: 2015216-1

Marko Gerbec (1658-1718) - Zdravnik

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 391 €
Ljubljana
od 293 €
Ljubljana
od 130 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)