Ljubljana - Kip Adam Bohorič - Kip Adam Bohorič
OsrednjeslovenskaLjubljana - Kip Adam Bohorič

Ljubljana - Kip Adam Bohorič

Trenutno
mostClear;;light
19
Jutri
partCloudy;;light
10 23
14.07.2020
partCloudy;;light
11 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, prestolnica Slovenije in največje mesto, je poznana po številnih kulturo-zgodovinskih znamenitostih, ki privabljajo mnoge domače in tuje obiskovalce. Največje atrakcije so Tromostovje, Zmajski most, Prešernov trg, Ljubljanski grad in zeleni park Tivoli.
Tromostovje je med letoma 1929 in 1931 dogradil in preoblikoval arhitekt Jože Plečnik. Stari most, ki je postal preozek zaradi naraščajočega prometa in so ga hoteli zato podreti, je razširil, tako da mu je prizidal dva stranska mostova za pešce. Z rahlo divergentno smerjo teh mostov je Plečnik poudaril bistveno značilnost Prešernovega trga, tloris lijaka, v katerega se stekajo ulice iz različnih smeri in se z njega zlivajo čez most skozi mestna vrata, ki jih danes simbolično ponazarjata simetrično zasnovani zgradbi Kresije na Stritarjevi 6 in Filipovega dvorca na Stritarjevi 9 na drugi strani Ljubljanice. Palači sta bili zgrajeni po potresu, med letoma 1896 in 1898. Projektiral ju je arhitekt Leopold Theyer v neorenesančnem slogu. Filipov dvorec je dobil ime po bogatem lastniku Filipu Schrayerju, ki je dal zgradbo sezidati. Ob vogalu na Stritarjevi ulici je poleg kipa Marka Gerbca, zdravnika, še kip Adama Bohoriča, protestanta, slovničarja in šolnika. Bohorič (1520-1598) je bil v drugi polovici 19. stoletja tudi ravnatelj stanovske latinske šole v zgradbi, ki se je nahajala na tem delu. Je avtor prve slovenske slovnice Zimske urice proste, ki je bila napisana v latinščini. Kresija je dobila ime po okrožnem uradu, ki je stal na tem delu že v prvi polovici 19. stoletja.
Stritarjeva oziroma nekdanja Špitalska ulica je ozka, zavita ulica, ki je vodila z mostu v staro obzidano mesto. Regulirana je bila po potresu, saj so se takrat podrle vse hiše ob njej z izjemo zgradbe na vogalu z Mestnim trgom in njene sosede na Stritarjevi 3.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Kip Adam Bohorič - Kip Adam Bohorič

Fotografija: 2015215-0

Kip Adam Bohorič
Kip Adam Bohorič - Adam Bohorič (1520-1598) - Prvi slovenski slovničar

Fotografija: 2015215-1

Adam Bohorič (1520-1598) - Prvi slovenski slovničar

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 391 €
Ljubljana
od 255 €
Ljubljana
od 130 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)