Ljubljana - Gruberjeva palača - Gruberjeva palača
OsrednjeslovenskaLjubljana - Gruberjeva palača

Ljubljana - Gruberjeva palača

Danes
prevCloudy;SHRA;light
14 23
Jutri
prevCloudy;SHRA;light
15 20
18.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
10 21

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Levstikov trg, nekdaj Šentjakobski trg, je nadaljevanje Starega trga proti jugu. Trg omejujejo cerkev svetega Jakoba, šola in Gruberjeva palača. Opremil ga je znani arhitekt Jože Plečnik. Nanj je postavil Marijino znamenje iz 17. stoletja in mu dodal kipe štirih svetnikov.
Cerkev svetega Jakoba je nasledila gotsko predhodnico. Sezidali so jo jezuiti na začetku 17. stoletja. Za skromno zunanjostjo je bogata baročna notranjost, po kateri so se zgledovali graditelji številnih cerkev v Ljubljani in okolici. Cerkev je primer jezuitske dvoranske cerkve brez prečne ladje. Posebnost so stropni medaljoni. Izjemna je kasneje prizidana osemkotna štukirana kapela Frančiška Ksaverja z marmornim oltarjem, ki je delo J. Contierija. Gruberjeva palača se nahaja nasproti cerkve svetega Jakoba ob Karlovški cesti. Monumentalno zgradbo so sezidali ob koncu 18. stoletja po načrtih jezuitskega arhitekta G. Gruberja, ki je prišel z Dunaja. Gruber je predaval na liceju, kasneje je svoje delo usmeril v izsuševanje Ljubljanskega barjaa in gradnjo prekopa, ki naj bi poplavne vode reke Ljubljanice speljal mimo mesta. Gruberjeva palača je bila čudoviti baročni dvorec z vrtom, ki je segal vse do obrežja Ljubljanice. Okrašeno, štukirano baročno stopnišče v notrajnosti palače se zaključi s kupolo, oljna slikarija A. Herrleina v njej prikazuje alegorijo obrti, trgovine in tehnike. V prvem nadstropju se nahaja kapelica, ki jo je z oljnimi slikami opremil Kremser-Schmidt. Slike prikazujejo zgodbe iz življenja Marije. Sedaj je v stavbi sedež Arhiva Slovenije.
Na stičišču Gornjega, Starega in Levstikovega trga so imenitni meščani pod lipo prirejali plese in prireditve. Po Valvasorjevem zapisu naj bi povodni mož plešočo deklico zanesel v reko Ljubljanico po Stiški ulici. Prešeren je o tem napisal balado Povodni mož.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Gruberjeva palača - Ljubljana - Gruberjeva palača

Fotografija: 2056-0

Ljubljana - Gruberjeva palača
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača

Fotografija: 2056-1

Gruberjeva palača
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije

Fotografija: 2056-2

Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača - Portal

Fotografija: 2056-3

Gruberjeva palača - Portal
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača (arhitekt Gabriel Gruber)

Fotografija: 2056-4

Gruberjeva palača (arhitekt Gabriel Gruber)
Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije - Zvezdarska ulica 1

Fotografija: 2056-5

Arhiv Republike Slovenije - Zvezdarska ulica 1
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača ob Levstikovem trgu (Karlovški cesti)

Fotografija: 2056-6

Gruberjeva palača ob Levstikovem trgu (Karlovški cesti)
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača

Fotografija: 2056-7

Gruberjeva palača
Gruberjeva palača - Gruberjeva palača (1773-1777)

Fotografija: 2056-8

Gruberjeva palača (1773-1777)
Gruberjeva palača - Spominska plošča - Gabrijel Gruber (1740-1805)

Fotografija: 2056-9

Spominska plošča - Gabrijel Gruber (1740-1805)
Gruberjeva palača - Park pred palačo

Fotografija: 2056-10

Park pred palačo
Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije danes in jutri

Fotografija: 2056-11

Arhiv Republike Slovenije danes in jutri
Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije - Kaj delamo z gradivom v arhivu?

Fotografija: 2056-12

Arhiv Republike Slovenije - Kaj delamo z gradivom v arhivu?
Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije - Arhivsko gradivo

Fotografija: 2056-13

Arhiv Republike Slovenije - Arhivsko gradivo
Gruberjeva palača - Arhiv Republike Slovenije - Za arhiv ni primerna vsaka klet ali podstrešje

Fotografija: 2056-14

Arhiv Republike Slovenije - Za arhiv ni primerna vsaka klet ali podstr...

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 230 €
Ljubljana
od 71.4 €
Ljubljana
Ljubljana
od 84.05 €
od 94.05 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)