Ljubljana - Šola (Levstikov trg 1) - Šola (Levstikov trg 1)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Šola (Levstikov trg 1)

Ljubljana - Šola (Levstikov trg 1)

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
14 31
11.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Levstikov trg danes zaključuje srednjeveško mesto in njegovo osrednjo arterijo Ciril-Metodov trg-Mestni trg-Stari trg proti Karlovški cesti. Sedanjo podobo je dobil med obema vojnama po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika.
Plečnik je trg uredil kot eno od sekvenc na poti od Zoisove cest do Ulice na Grad. Omejil ga je s kroglami iz umetnega kamna in ga obdal z drevoredom platan. Nanj je postavil nov vodnjak in prenovljeno Marijino znamenje iz leta 1682, ki je bilo prvotno postavljeno pred šentjakobsko cerkvijo v spomin na zmago nad Turki pri Monoštru leta 1664. Na prostoru sedanje cerkve sv. Jakoba je stala cerkev že v srednjem veku. O tem priča do danes ohranjeni gotski prezbiterij iz začetka16. stoletja in relief sv. Ane Samotretje, ki je zdaj vzidan v veži pri stranskem vhodu. Sedanjo cerkev so dali postavili jezuiti med letoma 1613 in 1616 po italijanskih vzorih, po letu 1699, ko jo je prizadel požar, pa so jo prenovili. Po potresu je cerkev dobila novo fasado in nov stolp, ki je nadomestil stara dva. Za manj zanimivo cerkveno zunanjostjo se skriva eden najbolj pomembnih spomenikov baročne dobe v Ljubljani in prvi primer jezuitske dvoranske cerkve s stranskimi kapelami brez prečne ladje. Po njej so se zgledovale tudi druge ljubljanske baročne cerkve. V šestdesetih letih 17. stoletja so jezuiti k cerkvi prizidali osmerokotno kapelo Frančiška Ksaverja. Njeno notranjost krasi od tal do kupole bogat štukaturni okras in občudovanja vreden marmorni oltar z začetka 18. stoletja, delo Jacopa Contierija. Ob cerkvi so si jezuiti zgradili samostan in v njem ustanovili prvo ljubljansko visoko šolo. Ob južni stranici sedanjega trga je bila že pred požarom zgrajena Gruberjeva palača. Po svojih načrtih jo je dal med letoma 1775 in 1781 postaviti jezuitski arhitekt Gabriel Gruber, ki je prišel v Ljubljano leta 1768 kot profesor za hidravliko, mehaniko, geometrijo in risanje na ljubljanskem liceju. Veličastna baročna palača deljuje s svojimi razsežnostmi kot baročni dvorec. Ta videz je nekdaj dopolnjeval še lepi vrt, ki je segal do Ljubljanice.
Šola na Levstikovem trgu 1 je profana stavbna dediščina. Šolsko poslopje je bilo zgrajeno med letoma 1900 in 1901 po načrtih arhitekta Ivana Sbrizaja. Fasada v secesijskem slogu je bila narejena po načrtih arhitekta Maksa Fabianija iz leta 1901.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Šola (Levstikov trg 1) - Šola in Herkulov vodnjak na levi

Fotografija: 2057-0

Šola in Herkulov vodnjak na levi
Šola (Levstikov trg 1) - Zavod za usposabljanje Janeza Levca - Levstikov trg 1

Fotografija: 2057-1

Zavod za usposabljanje Janeza Levca - Levstikov trg 1
Šola (Levstikov trg 1) - Šola (Levstikov trg 1)

Fotografija: 2057-2

Šola (Levstikov trg 1)
Šola (Levstikov trg 1) - Šola (Levstikov trg 1) - Jurij Vega

Fotografija: 2057-3

Šola (Levstikov trg 1) - Jurij Vega
Šola (Levstikov trg 1) - Spominska plošča - Jurij Vega

Fotografija: 2057-4

Spominska plošča - Jurij Vega

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 103.91 €
od 113.91 €
Ljubljana
od 230 €
Ljubljana
od 105.4 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)