Ljubljana - Marijino znamenje - Marijino znamenje ob cerkvi sv. Jakoba
OsrednjeslovenskaLjubljana - Marijino znamenje

Ljubljana - Marijino znamenje

Trenutno
prevCloudy;;light
25
Jutri
mostClear;;light
13 23
13.07.2020
prevCloudy;;light
11 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mesto Ljubljana je prestolnica Republike Slovenije. Skozi zgodovino je nanjo vplivalo več kultur, saj je bila v križišču slovanskih, romanskih in germanskih narodov. Ljubljana ima številne trge, od katerih so najbolj prepoznavni Trg republike, Kongresni trg in Prešernov trg, ki ima ime po največjem slovenskem pesniku Francetu Prešernu.
Levstikov trg se razprostira med Zoisovo cesto in Starim trgom. Ime nosi po slovenskem književniku Franu Levstiku. Na Starem trgu je stala jezuitska gimnazija, jezuitski kolegij in semenišče. Med stavbami je nastal trg, ki je bil poimenovan Akademski trg. Na trg so leta 1682 postavili Marijino znamenje. Osnutek je bil delo Valvazorja, model je izdelal kipar Wolf Weisskircher, ulil pa ga je zvonar Krištof Schlag v letu 1681. V kasnejšem času so znamenje zaradi propadanja podrli, kip Marije pa je bil začasno shranjen v cerkvi. Leta 1774 je v požaru pogorel jezuitski kolegij in veliko drugih zgradb na tem predelu.
Tako je nastal prostor za nov Šentjakobski trg, ki je dobil ime po cerkvi svetega Jakoba, ki se nahaja na trgu. Nedaleč od cerkve so leta 1870 postavili obnovljeno Marijino znamenje ter mu dodali štiri ljubljanske farne patrone, ki so sveti Peter, sveti Nikolaj, sv. Janez Krstnik in sveti Jakob. Sedanji videz je Levstikov trg dobil v letih 1926-27, ko ga je preuredil arhitekt Jože Plečnik. Nanj je postavil Herkulov vodnjak, ga ogradil s kroglami iz umetnega kamna ter posadil nizke javorje.
Leta 1938 je obnovil še Marijino znamenje ter ga postavil na okoli 10 metrov visok steber, ki je narejen iz podpeškega marmorja. Levstikov trg je naslednjo spremembo doživel ob rekonstrukciji Karlovške ceste v šestdesetih letih 20. stoletja. Na trgu domuje Akademija za glasbo, tukaj so lekarna, gostinski lokali in trgovine.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Marijino znamenje - Levstikov trg - Marijino znamenje

Fotografija: 2055-0

Levstikov trg - Marijino znamenje
Marijino znamenje - Marijino znamenje na Levstikovem trgu

Fotografija: 2055-1

Marijino znamenje na Levstikovem trgu
Marijino znamenje - Marijino znamenje ob cerkvi sv. Jakoba

Fotografija: 2055-2

Marijino znamenje ob cerkvi sv. Jakoba
Marijino znamenje - Marijino znamenje

Fotografija: 2055-3

Marijino znamenje
Marijino znamenje - Marijino znamenje

Fotografija: 2055-4

Marijino znamenje
Marijino znamenje - Marijino znamenje iz leta 1681

Fotografija: 2055-5

Marijino znamenje iz leta 1681
Marijino znamenje - Marija s štirimi figurami svetnikov

Fotografija: 2055-6

Marija s štirimi figurami svetnikov
Marijino znamenje - Marija s štirimi figurami svetnikov

Fotografija: 2055-7

Marija s štirimi figurami svetnikov
Marijino znamenje - Napis na stebru

Fotografija: 2055-8

Napis na stebru
Marijino znamenje - Levstikov trg

Fotografija: 2055-9

Levstikov trg
Marijino znamenje - Levstikov trg z Marijinim znamenjem

Fotografija: 2055-10

Levstikov trg z Marijinim znamenjem

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 230 €
Ljubljana
od 71.4 €
Ljubljana
Ljubljana
od 84.05 €
od 94.05 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)