Ljubljana - Novi trg 4 (Kobencljeva hiša) - Novi trg 4 (Kobencljeva hiša)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Novi trg 4 (Kobencljeva hiša)

Ljubljana - Novi trg 4 (Kobencljeva hiša)

Trenutno
partCloudy;;light
6
Jutri
partCloudy;;
-2 6
19.01.2022
mostClear;;light
-4 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je slikovito mesto, ki je prepredeno s številnimi večjimi in manjšimi trg. Samo mesto je nastalo kot tridelni trg. Prav najbolj živahni in najlepši trgi stojijo okoli teh treh mestnih jeder. Najstarejši Stari trg je danes le ulica, ob kateri stojijo hiše iz baročne dobe.
Novi trg danes nima več oblike trga, temveč je videti bolj kot razširjena ulica. Trg se je tako spremenil po popotresni obnovi. Takrat so namreč na njegovi vzhodni strani podrli eno najlepših posvetnih stavb iz šestdesetih let 17. stoletja – knežji dvorec, ki ga je poškodoval potres leta 1895, in hiše, ki so stale na Bregu ob Čevljarski ulici in tako zapirale trg na vzhodni strani. Namesto le-teh so po vojni zaprli Novi trg proti Bregu z vodnjakom, sestavljenim iz zgornjih dveh školjk baročnega vodnjaka, ki je nekdaj stal na Turjaških vrtovih za nunskim samostanom. Zahodna zgornja stranica trga je ostala tudi potem, ko so postavili univerzitetno knjižnico ob na novo razširjeni in urejeni Turjaški ulici, bolj ali manj odprta. Novi trg je od konca 16. stoletja naprej začel dobivati plemiški značaj. Ob njem so bile v 17. in 18. stoletju zgrajene najlepše plemiške palače, med njimi tudi palača deželnih stanov Lontovž na Novem trgu 3. Palača je stala na tem mestu že v poznem 15. stoletju. V potresu leta 1511 se je podrla, po požaru, ki je leta 1524 upepelil velik del Novega trga, pa so jo na novo sezidali. V osemdesetih letih 18. stoletja je bila prezidana v poznobaročnem slogu po načrtih ljubljanskega stavbarja Jožefa Schemrla. Zgradba ima bogato zgodovino. V 17. in 18. stoletju so v njej deželni stanovi prirejali predstave potujočih gledaliških skupin in študentov jezuitskega kolegija. Danes ima v njej prostore Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Akademiji pripada tudi sosednja Kobencljeva hiša na Novem trgu 4, ki jo odlikuje baročno pročelje in lepo baročno stopnišče. Slovenska akademija znanosti in umetnosti je bila ustanovljena leta 1937 in je imela štiri umetnostne in znanstvene razrede. Danes ima akademija pet razredov. Njena bogata knjižnica ima svoje prostore v stavbi na Novem trgu 4.
Na dvorišču palače akademije so arheologi odkrili najstarejšo halštatsko nekropolo iz 11. oziroma 12. stoletja pred našim štetjem z okoli 300 žarnimi grobovi. V svetovnem merilu gre za eno najbolj pomembnih najdb iz te dobe.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Novi trg 4 (Kobencljeva hiša) - Kobencljeva hiša ob Novem trgu in Gosposki ulici

Fotografija: 2016102-0

Kobencljeva hiša ob Novem trgu in Gosposki ulici
Novi trg 4 (Kobencljeva hiša) - Novi trg 4 (Kobencljeva hiša)

Fotografija: 2016102-1

Novi trg 4 (Kobencljeva hiša)
Novi trg 4 (Kobencljeva hiša) - Kobencljeva hiša - Portal

Fotografija: 2016102-2

Kobencljeva hiša - Portal
Novi trg 4 (Kobencljeva hiša) - Slovenska akademija znanosti in umetnosti

Fotografija: 2016102-3

Slovenska akademija znanosti in umetnosti

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 74.75 €
od 95 €
Ljubljana
od 68.4 €
Ljubljana
od 180 €
od 229 €
Ljubljana
od 105.5 €
od 115.5 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)