Ljubljana - Palača Novi trg 2 - Palača Novi trg 2
OsrednjeslovenskaLjubljana - Palača Novi trg 2

Ljubljana - Palača Novi trg 2

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
14 31
11.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, največje mesto Slovenije in prestolnica, je nastala kot tridelni trg. Prav najbolj živahni in najlepši trgi stojijo okoli teh treh mestnih jeder. Na desnem bregu reke Ljubljanice, ob vznožju Grajskega griča, tako prehajajo eden v drugega, da jih je kar težko ločiti med seboj.
Novi trg je eden izmed najstarejših ljubljanskih trgov, saj je v pisnih virih omenjen že v 13. stoletju. Na eni strani meji na Gosposko ulico, na drugi strani pa na obrežje reke Ljubljanice. Trg danes nima več oblike trga, videti je bolj kot razširjena ulica. Trg se je tako spremenil ob popotresni obnovi. Tedaj so namreč na njegovi vzhodni strani podrli eno najlepših posvetnih zgradb iz šestdesetih let 17. stoletja – knežji dvorec, ki ga je močno poškodoval potres leta 1895, in hiše, ki so stale na Bregu ob Čevljarski ulici in tako zapirale trg na vzhodni strani. Namesto teh so po vojni zaprli Novi trg proti Bregu z vodnjakom iz 17. stoletja, sestavljenim iz zgornjih dveh školjk baročnega vodnjaka, ki je nekdaj stal na Auerspergovih vrtovih za nunskim samostanom. Zahodna zgornja stranica Novega trga je ostala tudi potem, ko so postavili univerzitetno knjižnico ob na novo urejeni in razširjeni Turjaški ulici, bolj ali manj odprta. Novi trg je od konca 16. stoletja naprej pričel dobivati plemiški značaj. Ob njem so bile v 17. in 18. stoletju zgrajene najlepše plemiške palače, med njimi tudi palača deželnih stanov Lontovž na Novem trgu 3. Palača na Novem trgu 2 je bila barokizirana okoli leta 1740 in se odlikuje s fasado, ki jo krasi izredno lep, s štukom okrašen portal. V palači je bil pred drugo svetovno vojno Delavski dom, s sedežem delavskih strank, njihovih društev ter uredništva časopisov.
Med vojno je v palači delovala ilegalna radijska postaja Kričač. Na pročelju je vzidana plošča v spomin delavskemu gibanju, ki je delo arhitekta Borisa Kobeta. Palača Novi trg 2 je bila razglašena za spomenik lokalnega pomena leta 1983.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Palača Novi trg 2 - Palača Novi trg 2 - Nekdanji Delavski dom

Fotografija: 2016103-0

Palača Novi trg 2 - Nekdanji Delavski dom
Palača Novi trg 2 - Palača Novi trg 2

Fotografija: 2016103-1

Palača Novi trg 2

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)