Parki, arboretumi, vrtovi
Mengeš - Staretov drevored - Staretov drevored
OsrednjeslovenskaMengeš - Staretov drevored

Mengeš - Staretov drevored

Trenutno
mostClear;;light
11
Jutri
overcast;;light
-3 13
26.10.2021
overcast;RA;light
2 9

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Mengeš je mestno naselje, ki se razprostira na zahodnem delu Kamniškobistriške ravnine, nedaleč od Domžal in glavnega mesta, Ljubljane. Značilne obrti so bile pečarstvo, sedlarstvo in slamnikarstvo. Kraj je poznan tudi po glasbilarstvu, predvsem po izdelovanju harmonik.
Ob naselju so našli grobišča in predmete iz halštatskega in latenskega obdobja. V pisnih virih je kraj prvič omenjen leta 1154, prafara je bil pred 13. stoletjem, trške pravice pa je dobil leta 1867. Nekdanjo romansko župnijsko cerkev sv. Mihaela so preuredili v gotsko. Ohranjena sta samostojno stoječi gotski zvonik in prezidani prezbiterij. Zvonik je bil hkrati tudi obrambni stolp tabora. Leta 1740 je bila cerkev baročno predelana. Krstilnik je delo arhitekta Jožeta Plečnika.
V mežnariji pri cerkvi se je rodil baročni slikar Fran Jelovšek (1700-1764). Na Trdinovem trgu delujeta Galerija mežnarija in Muzej Mengeš. V Mengšu sta graščini, Staretov grad in Ravbarjev grad iz 16. stoletja, ki sta bili preurejeni v 19. stoletju, sedaj pa se uporabljata v upravne namene. Nekdanja oranžerija Staretovega gradu je razstavni prostor. Staretov drevored je ozek drevored, ki se nahaja ob rekreacijskih igriščih (balinišče, košarkaška igrišča, tenis igrišča...). Ob njem so posajena drevesa, ki v poletni vročini nudijo prijetno senco.
Drevored je lepo urejen, postavljene so tudi klopi za počitek in sproščanje v naravi. Drevored je dobil ime po Mihaelu Staretu, gradbeniku, gospodarstveniku, podjetniku in graščaku. Na cerkvenem pokopališču se nahaja kapela in grobnica rodbine Stare.

Fotografije

Staretov drevored - Staretov drevored v Mengšu

Fotografija: 12015-0

Staretov drevored v Mengšu
Staretov drevored - Staretov drevored in cerkev sv. Mihaela na levi

Fotografija: 12015-1

Staretov drevored in cerkev sv. Mihaela na levi
Staretov drevored - Balinišče

Fotografija: 12015-2

Balinišče
Staretov drevored - Tenis igrišča v Mengšu

Fotografija: 12015-3

Tenis igrišča v Mengšu
Staretov drevored - Staretov drevored

Fotografija: 12015-4

Staretov drevored
Staretov drevored - Košarkaška igrišča

Fotografija: 12015-5

Košarkaška igrišča

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Mengeš
od 53 €
Radomlje
od 51.97 €
od 69.3 €
Preserje pri Radomljah
od 68 €
Domžale
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: