Bazilike, cerkve, kapele
Muljava - Kapelica Matere Božje ob križišču - Kapelica Matere Božje ob križišču
OsrednjeslovenskaMuljava - Kapelica Matere Božje ob križišču

Muljava - Kapelica Matere Božje ob križišču

Trenutno
clear;;
25
Jutri
mostClear;;
11 25
30.09.2023
partCloudy;;
11 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Muljava je gručasto osrednje naselje v Občini Ivančna Gorica. Razprostira se na prehodu Dolenjskega podolja v Suho krajino na zahodnem delu doline potoka Višnjice. Severno od kraja stoji nizek osamelec Gorica. Zahodno od kraja teče potok Brziček.
Kapelica Matere božje stoji severno od naselja Muljava. Postavljena je bila leta 1919. Je historicistično oblikovani objekt odprtega tipa, ki ga zaznamuje kip Matere božje z Jezusom (Pieta). Vhod v kapelico zapira kovana ograja. V vzhodnem delu kraja stoji gotska cerkev Marijinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stoletja. Enoladijska zgradba je imela lesen strop, ki so ga zamenjali z baročnim obokom. Janez Ljubljanski je avtor izjemnih fresk na stenah in v prezbiteriju. Glavni oltar iz leta 1674 se uvršča med najbogatejše zgodnjebaročne zlate oltarje v Sloveniji. Stranska oltarja sta iz leta 1761. Cerkev je bila včasih pomemben romarski kraj. Leta 1475 je doživela turški napad, ki je prišel v literaturo z Jurčičevo povestjo Jurij Kozjak. Muljava je najbolj poznana po rojstni hiši Josipa Jurčiča (1844-81), ki spada med značilne kmečke zgradbe 19. stoletja. Urejen je spominski muzej z zbirko dokumentov o pisateljevem delu in življenju. Pred Jurčičevo domačijo so kamnita miza, čebelnjak in Jurčičevo doprsje. Za hišo stojita prenesena kašča in Krjavljeva bajta, nekdaj značilno bivališče najbolj siromašnih vaščanov.
Ob lesenih hišah je prizorišče za poletne gledališke igre na prostem. Domačija je prostor mnogih kulturnih prireditev, etnografskih in likovnih predstav. Muljava je tudi izhodišče ali cilj Jurčičeve poti, označene izletniške poti med Višnjo goro in Muljavo.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Muljava - Kapelica Matere Božje ob križišču in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Kapelica Matere Božje ob križišču - Muljava - Kapelica Matere Božje ob križišču

Fotografija: 2213-0

Muljava - Kapelica Matere Božje ob križišču
Kapelica Matere Božje ob križišču - Kapelica Matere Božje ob križišču

Fotografija: 2213-1

Kapelica Matere Božje ob križišču

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: