Šempeter pri Gorici - Cerkev sv. Petra
GoriškaŠempeter pri Gorici

Šempeter pri Gorici

Šempeter pri Gorici - Trg Ivana Roba
Šempeter pri Gorici - Bolnišnični park
Danes
overcast;SHRA;light
7 12
Jutri
overcast;SHRA;light
8 10
29.11.2021
clear;;light
1 11

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Šempeter pri Gorici je manjše mesto, ki se razprostira na mestnem obrobju Gorice, ob pomembni prometni povezavi med Soško dolino in Novo Gorico ter Italijo in Vipavsko dolino. S severozahoda ga varuje najvišji hrib v kraju, Sveti Mark.
Zaradi svoje prisojne lege in dokaj blage klime je bil vedno priljubljeno območje za prebivanje, priseljevanje in oddih. Nekdanje kmečko naselje se je razvilo na desnem bregu potoka Vrtojbica, hitreje pa se je začelo razvijati po koncu druge svetovne vojne. Do druge svetovnje vojne je Šempeter pri Gorici nosil pečat primestnega naselja Gorice, ki je bila gospodarsko, upravno in kulturno središče Goriške. Po drugi svetovni vojni je Gorica postala del Italije, zato je Šempeter prevzel vlogo gospodarskega in upravnega središča Goriške. V kasnejših letih je to vlogo prevzela novonastala Nova Gorica, še vedno pa je Šempeter drugo najbolj pomembno zaposlitveno središče na Goriškem. V mestu imajo sedež mnoga podjetja, od javnih ustanov pa najbolj izstopa Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca, ki je osrednja zdravstvena ustanova za vso regijo. Najbolj znamenite kulturne znamenitosti so trg Ivana Roba, župnijska cerkev sv. Petra, Coroninijev dvorec, dvorec Mafejšče ter potomka Stare trte z mariborskega Lenta.
Trg Ivana Roba predstavlja mestno središče in stičišče glavnih mestnih prometnic. Sedanjo podobo je dobil leta 2011, ko se je končala druga faza ureditve mestnega središča. Tukaj potekajo številne družabne, kulturne in druge prireditve. Župnijska cerkev sv. Petra je bila na novo zgrajena po načrtih uglednega urbanista in arhitekta, Maksa Fabianija, Plečnikovega sodobnika v neoromanskem slogu. Slavnostno je bila posvečena novembra leta 1929. Coroninijev dvorec so zgradili grofje Coronini – Cromberg. V naslednjih stoletjih je bil večkrat prenovljen. Današnja zgradba, sezidana po prvi svetovni vojni, posnema starejšo zasnovo vile z dvema barchessama iz 17. stoletja. Sedaj so v dvorcu, ki je bil temeljito prenovljen med letoma 2005 in 2009, prostori za upravo občine, občinski svet in izvajanje javnih kulturni vsebin. Dvorec Mafejšče stoji na obzidani razgledni terasi na južnem pobočju Markovega hriba.
Današnja podoba dvorca je rezultat obnove po drugi svetovni vojni. Potomka Stare trte uspeva pred Biotehniško šolo od 29. aprila 2013. Stara trta predstavlja najstarejšo žlahtno vinsko trto, ki še rodi, na svetu, zaradi česar ima certifikat Guinnessove knjige rekordov.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 200€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Šempeter pri Gorici in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Šempeter, Vrtojba, Renče, Vogrsko, Miren, Kostanjevica z okolico in to samo za 200€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Šempeter pri Gorici - Cerkev sv. Petra

Fotografija: 30002-0

Šempeter pri Gorici - Cerkev sv. Petra <br> Cerkev sv. Petra - Notranjost

Fotografija: 30002-5

Cerkev sv. Petra

Cerkev sv. Petra - Notranjost
Šempeter pri Gorici - Coroninijev dvorec

Fotografija: 30003-0

Šempeter pri Gorici - Hotel Lipa

Fotografija: 30005-0

Šempeter pri Gorici - Trg Ivana Roba

Fotografija: 30006-0

Šempeter pri Gorici - Trg Ivana Roba

Fotografija: 30006-6

Šempeter pri Gorici - Splošna bolnišnica

Fotografija: 30007-0

Šempeter pri Gorici - Bolnišnični park

Fotografija: 30008-5

Šempeter pri Gorici - Spomenik Goranski diviziji

Fotografija: 30011-2

Šempeter pri Gorici - Športni park Šempeter

Fotografija: 30012-5

Šempeter pri Gorici - Kolesarski poligon

Fotografija: 30013-1

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: ŠEMPETER - VRTOJBA (6168 prebivalcev)

Naselja v občini:

Šempeter pri Gorici (3627 prebivalcev), Vrtojba (2541)