Izviri, vrelci
Šmarješke Toplice - Studenec Prinovec - Studenec Prinovec
JugovzhodnaŠmarješke Toplice - Studenec Prinovec

Šmarješke Toplice - Studenec Prinovec

Danes
mostClear;;
-3 5
Jutri
overcast;RA;light
-1 6
01.12.2023
overcast;RA;light
2 4

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Šmarješke Toplice so manjše naselje na Dolenjskem, ki so središče občine Šmarješke Toplice. Od Novega mesta so oddaljene približno dvanajst kilometrov. Kraj je najbolj znan po zdravilišču Terme Šmarješke Toplice, ki privablja številne goste.
V termah so na voljo trije vrhunsko opremljeni hoteli, ki jih obdaja prostran zdraviliški park. Hotel Vitarium Superior je namenjen najbolj zahtevnim gostom. Prenovljeni Hotel Šmarjeta je primeren za daljša bivanja in družine. Hotel Toplice pa je primeren za vse, ki pridejo na oddih sami in iščejo sprostitev v slikovitih razgledih na bližnje vinograde. Potok Prinovec izvira v gozdu za hotelom Terme Šmarješke Toplice. Urejena steza vodi do mostička in izvira studenca, skritega v zavetju gozda. Nad njim so korenine dreves oblikovale naraven obok, ki je varoval dostop do pitne vode. Ko v naselju še ni bilo vodovoda, so bližnji prebivalci vsak dan prihajali k izviru po svežo pitno vodo. Domače živali so napajali iz kapnic. Ko so te v poletnem času presahnile, so se k studencu Prinovec pripeljali z vozovi, v katere so bile vprežene krave. Napolnili so čebre, škafe in sode. Legenda pravi, da je lastnik zemlje poleg studenca postavil naslednji napis: prinesi novec, če želiš piti to vodo. Kasneje so se črke NESI zbrisale in ostal je le napis PRINOVEC. Tako je ta čisti studenec dobil ime. Ljudski glas je že v preteklosti sloves poživljajoče studenčnice širil daleč naokoli. Domačini so jo želeli piti še takrat, tudi ko je pri hiši že bil vodovod. Vodni tok se nadaljuje v potoček. Tudi ta se imenuje Prinovec. Malce naprej od mostička so v potoku žene iz bližnjih vasi prale perilo. K bregu so bili prislonjeni kamniti perilniki. Prinovec je bil vedno čist potok. Vodno rastlinje so uporabili za krmljenje prašičev. Bistra studenčnica, vir življenjske energije, je poleti osvežujoča in hladna, pozimi prijetno topla in nikoli ne zamrzne.
V zdraviliškem parku je botanična pot, ki vodi do jezerca, ki ga napaja termalni izvir. Tukaj uspeva rožnati indijski lotos, ki predstavlja duhovno rast človeka. Ta rod lotosov ima danes naravna rastišča le še v določenih območjih Avstralije in Azije.

Fotografije

Studenec Prinovec - Informativna tabla - Studenec Prinovec

Fotografija: 5317-0

Informativna tabla - Studenec Prinovec
Studenec Prinovec - Peš pot proti studencu Prinovec

Fotografija: 5317-1

Peš pot proti studencu Prinovec
Studenec Prinovec - Prihod do gozda

Fotografija: 5317-2

Prihod do gozda
Studenec Prinovec - Pot ob potoku do studenca Prinovec

Fotografija: 5317-3

Pot ob potoku do studenca Prinovec
Studenec Prinovec - Mostiček čez potok Prinovec

Fotografija: 5317-4

Mostiček čez potok Prinovec
Studenec Prinovec - Lesen mostiček

Fotografija: 5317-5

Lesen mostiček
Studenec Prinovec - Pogled na stezo v smeri prihoda

Fotografija: 5317-6

Pogled na stezo v smeri prihoda
Studenec Prinovec - Studenec Prinovec

Fotografija: 5317-7

Studenec Prinovec
Studenec Prinovec - Šmarješke Toplice - Izvir Prinovec

Fotografija: 5317-8

Šmarješke Toplice - Izvir Prinovec
Studenec Prinovec - Potok Prinovec od izvira

Fotografija: 5317-9

Potok Prinovec od izvira
Studenec Prinovec - Pot čez travnik od studenca Prinovec

Fotografija: 5317-10

Pot čez travnik od studenca Prinovec

Izviri, vrelci v okolici

Razdalje v oklepajih so približne zračne razdalje, pri čemer so lahko cestne razdalje dosti daljše.

Podatki

Občina: ŠMARJEŠKE TOPLICE (3310 prebivalcev)

Naselja v občini:

Šmarješke Toplice (603 prebivalcev), Šmarjeta (315), Družinska vas (313), Gorenja vas pri Šmarjeti (230), Brezovica (228),

Vinji Vrh (212), Radovlja (182), Orešje (178), Zbure (164), Dolenje Kronovo (127), Žaloviče (121), Bela Cerkev (118), Vinica pri Šmarjeti (105), Čelevec (58), Gradenje (55), Strelac (42), Koglo (41), Grič pri Klevevžu (38), Hrib (37), Sela (37), Mala Strmica (34), Dol pri Šmarjeti (27), Sela pri Zburah (26), Draga (19)