Spomeniki, kipi, znamenja
Moravče - Spomenik Jurij Vega - Spomenik Jurij Vega
OsrednjeslovenskaMoravče - Spomenik Jurij Vega

Moravče - Spomenik Jurij Vega

Trenutno
prevCloudy;;light
19
Jutri
overcast;SHRA;light
15 18
24.09.2023
overcast;;light
12 20

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Moravče se nahajajo v Moravški dolini. So edino strnjeno naselje na tem območju in središče občine Moravče. Pokrajinski videz doline je kmetijski, kljub temu, da je največ prebivalcev zaposlenih v industrijskih in ostalih dejavnostih.
V nižinskem delu Moravške doline je okoli 30 majhnih naselij, ki imajo samo okoli deset prebivalcev. V Moravški dolini se je razvil in ohranil moravški govor, saj je dolina zaokrožena in zaprta enota. V srednjem veku je skozi dolino potekala tovorna pot iz Ljubljane proti Štajerski. Moravška dolina je v 18. stoletju ostala v zatišju, ko je postala proti Štajerski pomembnejša pot skozi Črni graben, proti jugu pa pot po dolini Save. To je zelo ugodno vplivalo na obstoj kulturne in etnološke dediščine, kar pomeni veliko kulturnozgodovinsko bogastvo. Moravče so tako prispevale kar nekaj znanih osebnosti v slovenskem prostoru in najpomembnejši med njimi je svetovno znani matematik, baron Jurij Bartolomej Vega (1754-1802). Vega bil znan tudi kot fizik, geodet, topniški častnik in meteorolog. V Moravčah nosi njegovo ime glavna ulica, po njem je poimenovana osnovna šola in v parku stoji njegov doprsni kip.
Spomenik Juriju Vegi leži na zahodni strani pred cerkvijo svetega Martina, jugozahodno od vhoda v cerkev. Na kamnitem podstavku bronast doprsni kip so postavili leta 1906 z zbiranjem prispevkov iz cele Evrope. Avtor doprsja je kipar Ivan Zajc.

Fotografije

Spomenik Jurij Vega - Spomenik Jurij Vega

Fotografija: 2423-0

Spomenik Jurij Vega
Spomenik Jurij Vega - Doprsni kip Vega

Fotografija: 2423-1

Doprsni kip Vega
Spomenik Jurij Vega - Doprsni kip Jurija Vege

Fotografija: 2423-2

Doprsni kip Jurija Vege
Spomenik Jurij Vega - Kip Jurija Vege v Moravčah

Fotografija: 2423-3

Kip Jurija Vege v Moravčah
Spomenik Jurij Vega - Jurij baron Vega (1754 - 1802)

Fotografija: 2423-4

Jurij baron Vega (1754 - 1802)

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Moravče
od 130 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: