Lukovica in Moravče z okolico - Limbarska gora - Cerkev sv. Valentina
Osrednjeslovenska

Lukovica in Moravče z okolico

Limbarska gora - Cerkev sv. Valentina
Moravče - Cerkev sv. Martina
Grad Tuštanj
Ribniki Moravče
Limbarska gora

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Lukovica in Moravče z okolico so znane po mnogih kulturnih in naravnih znamenitostih, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Na tem območju izstopajo predvsem Trojane, ribniki Moravče, grad Tuštanj, Brdo pri Lukovici, Limbarska gora in Moravče.
Trojane se nahajajo ob magistralni cesti Ljubljana – Celje. Trojane so najbolj znane po gostišču, kjer izdelujejo in prodajajo znamenite trojanske krofe, ki so tudi zaščitena blagovna znamka. Gostišče sestavlja več objektov, ki imajo različno namembnost. Gostinska objekta sta dva. V stari gostilni, ki je iz leta 1849, se tradicija čudovito prepleta s sodobnostjo. Gostom je na voljo več različno velikih sob. Novejši gostinski objekt je bolj primeren za večje skupine in ima tudi stekleno polkrožno teraso od koder je lep razgled na okolico.
Grad Tuštanj se nahaja med Zgornjim in Spodnjim Tuštanjem v Občini Moravče. Njegovo prvotno ime je Tuffstein, po nemškem izrazu za kamnino lehnjak. Grad v svoji notranjosti hrani originalno zbirko pohištva, urbarjev, porcelana, lončenih peči in drugega inventarja. Slikoviti grad Tuštanj je edini grad od šestih v Moravški dolini, ki je stalno poseljen, ni utrpel posledic rušenja ali požiganja, niti nacionalizacije po drugi svetovni vojni. Na kamniti plošči z grbi nad vhodnim portalom objekta je letnica 1490, v sedanjo obliko pa je bil prezidan leta 1671. Danes je del gradu kmetija, del pa je spremenjen v turistično atraktiven muzej. Njegova zgodovina je zelo bogata, saj se je v več kot 500 letih obstoja, v njem zvrstilo že več rodbin in z njimi povezanih zanimivih zgodb. Med njimi najbolj izstopa ta, kako je grad iz plemenih plemiških rok prešel v rod grajskega vrtnarja Luke Pirnata. V tej rodbini je ostala zgradba do današnjih dni.
Ribniki Moravče so najlažje dostopni iz smeri Moravče proti Zalogu pri Moravčah. V naselju Moravče zavijemo levo in po okoli dva kilometra zavijemo za mostom čez rečico Drtijščico v desno in se nato peljemo po asfaltni poti okoli 800 metrov. Nato zagledamo ribnike Moravče, ki si sledijo v zaporedju – Ribnik Moravče III., Ribnik Moravče II. in Ribnik Moravče I. Ribniki so prijeten kraj za sprostitev in uživanje v lepem naravnem okolju. Ribik Moravče I. je zaprt za turistični ribolov. Ribnik Moravče II. je namenjen komercialnemu ribolovu.
Brdo pri Lukovici je manjše naselje, ki spada v Občino Lukovica. V naselju se nahaja grad Brdo, grajski park z ribnikom in gabrovim ter kostanjevim drevoredom, Osnovna šola Janka Kersnika, Čebelarski center Slovenije, župnijska cerkev Marije Vnebovzete, župnišče Brdo, rojstna hiša Franceta Marolta, spomenik NOB, poskusni sadovnjak in drugo. Lukovica se nahaja pri Črnem grebenu, skozi katerega je nekdaj potekala pomembna prometna pot.
Veličasten renesančni grad Brdo je družina Lamberg zgradila leta 1552. Točno tristo let kasneje se je tu rodil znani slovenski pisatelj Janko Kersnik, ki je slovensko literaturo obogatil s svojimi deli. Na gradu je grajske otroke poučeval Fran Levec, kot sodnika pa sta tu službovala skladatelja Oskar Dev in Anton Lajovic. Grajski zidovi so sestavljali bogat mozaik zgodovine vse do druge svetovne vojne, ko je bil grad požgan in nikoli več obnovljen v prvotno stanje. Razpoznavno ohranjeni so južno pročelje gradu z vogalnima stolpoma, ribnik in grajski drevored.
Limbarska gora je slikovita razgledna točka, ki se nahaja severovzhodno od Moravč, na območju osrednje Slovenije. Predstavlja najbolj priljubljeno pohodniško točko v Moravški dolini in bližnji okolici. Od Ljubljane je oddaljena samo pol ure vožnje. Gora leži nad moravško kotlino na jugu in nad dolino Črni graben ter je lahko dostopna iz več smeri, tudi z avtom in ne samo peš. Na Limbarski gori se nahaja kontrolna točka Moravške planinske poti, Poti spominov NOB Domžale, Rokovnjaške planinske poti in Evropske pešpoti E-6. Z vrha se odpira lep razgled na Kamniške planine in tudi Julijce, sosednje dolenjske in zasavske hribe ter na ljubljansko kotlino. Na vrhu stoji cerkev sv. Valentina, ki je poznana kot romarska cerkev. Zgrajena je bila okoli leta 1667, nato pa je bila povečana že v prvi polovici 18. stoletja.
Moravče so edino večje naselje v občini Moravče. Ležijo v osrednjem delu Slovenije, v bližini geometričnega središča Slovenije in urbanega središča države. So staro naselje, ki je v pisnih virih prvič omenjeno kot župnija leta 1232. Zasnova starega trškega jedra se je ohranila vse do danes. Moravče so postale trg leta 1804, ko so od Marije Terezije dobile dovoljenje za prirejanje sejmov in volitve trškega odbora. Daleč naokoli so bili znani sejmi na Matijevo in Martinovo, do 1933 so imeli celo klicarja, ki je izkliceval čas. Največje krajevne znamenitosti so župnijska cerkev svetega Martina, velika gostilniška ali Jurkova hiša iz leta 1803, kip Jurija Vege, svetovno znanega matematika ter spomenik padlim v prvi in drugi svetovni vojni. Središče trškega jedra je cerkev sv. Martina, ki je bila sredi 18. stoletja prezidana v baročnem slogu. Skozi naselje gre Evropska pešpot E-6, ki prihaja s Trojan in se nato nadaljuje čez vrh Svetega Miklavža (741 m) v dolino reke Save. Med planinci je znana Moravška planinska pot. Moravče so izhodišče tudi za druge razgledne vrhove, kot je Sveta Trojica (552 m) in Limbarska gora s cerkvijo svetega Valentina.

Najlepši izleti

Lukovica in Moravče z okolico - Trojane

Fotografija: 2410-0

Lukovica in Moravče z okolico - Brdo pri Lukovici <br> Grad Brdo

Fotografija: 2416-0

Brdo pri Lukovici

Grad Brdo

Lukovica in Moravče z okolico - Brdo pri Lukovici <br> Gabrov drevored

Fotografija: 2416-11

Brdo pri Lukovici

Gabrov drevored
Lukovica in Moravče z okolico - Brdo pri Lukovici <br> Župnijska cerkev Marije Vnebovzete

Fotografija: 2417-0

Lukovica in Moravče z okolico - Brdo pri Lukovici <br> Čebelarski center Slovenije

Fotografija: 2418-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče

Fotografija: 2420-1

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Mestna hiša

Fotografija: 2421-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Spomenik Jurij Vega

Fotografija: 2423-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Spomenik padlim v 1. svetovni vojni

Fotografija: 2424-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Kapelica Brezmadežne Device Marije

Fotografija: 2425-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Kapelica Matere dobrega sveta

Fotografija: 2426-0

Lukovica in Moravče z okolico - Moravče <br> Spominski park

Fotografija: 2427-0

Lukovica in Moravče z okolico - Ribniki Moravče

Fotografija: 2435-0

Lukovica in Moravče z okolico - Grad Tuštanj

Fotografija: 2440-0

Lukovica in Moravče z okolico - Grad Tuštanj <br> Park

Fotografija: 2441-3

Grad Tuštanj

Park

Lukovica in Moravče z okolico - Limbarska gora

Fotografija: 2445-0

Lukovica in Moravče z okolico - Limbarska gora <br> Cerkev sv. Valentina

Fotografija: 2446-2

Limbarska gora

Cerkev sv. Valentina

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Laze v Tuhinju
od 215.82 €
od 239.8 €
Gornji Grad
Laze v Tuhinju
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: