Brezovica in Borovnica z okolico - Soteska Pekel - Pekelski slapovi
Osrednjeslovenska

Brezovica in Borovnica z okolico

Rakiško jezero
Podpeško jezero
Preserje - Cerkev sv. Ane

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Brezovica in Borovnica z okolico imata mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki od katerih najbolj izstopajo samo naselje Borovnica, Podpeško jezero, Preserje – cerkev svete Ane, Rakiško jezero in soteska Pekel s Pekelskimi slapovi.
Borovnica je naselje, ki se razprostira na robu Ljubljanskega barja. Za vasjo se pričenja Kraški svet. Je izhodiščna točka za izlete v sotesko Pekel in na Rakitno. Nekoč je bilo naselje znano po viaduktu in železniški progi Dunaj-Trst.
Danes nanj spominja le še 21. steber, ki se nahaja sredi vasi. Leta 1992 so ga razglasili za tehniški spomenik. V Borovnici so največji nasadi ameriških borovnic v Sloveniji. Med znamenitosti spada tudi Jelenov oziroma Dolinski most, ki je bil zgrajen leta 1857.
Uvršča se med najstarejše slovenske mostove z dvotirno železnico. Župnijska cerkev svete Marjete je bila v pisnih virih prvič omejena leta 1351. Njen nastanek naj bi bil povezan z gradnjo kartuzijanskega samostana Bistra. Leta 1935 je bila renovirana v neoklasičnem slogu.
Podpeško jezero je z globino 51 metrov eno od najbolj globokih naravnih jezer na območju Slovenije, poleg tega pa je prepoznavno tudi po svojem skoraj okroglem tlorisu. Jezero je naravni spomenik, ki predstavlja enega od najbolj pomembnih elementov naravne dediščine na območju Ljubljanskega barja.
V poletnem času nudi obiskovalcem edinstveno možnost za sončanje in kopanje. Ob Podpeškem jezeru je gostilna, kjer nudijo pestro ponudbo jedi in osvežilnih pijač. V naselju Podpeč so največje krajevne znamenitosti cerkev sv. Ane z razglediščem na istoimenskem hribu, Podpeški kamnolom, Vila Kobi s parkom, cerkev sv. Jožefa iz leta 1657 in drugo.
Sveta Ana je manjši hrib, ki je priljubljena izletniška točka za Ljubljančane in izjemna razgledna točka, ki nudi pogled na Ljubljansko barje, Alpe in del Ljubljanske kotline. Na vrhu hriba stoji cerkvica sv. Ane. Zgrajena je bila na prvotnih temeljih, ki segajo v obdobje stare gotike. Sedanjo podobo je dobila v začetku 17. stoletja.
Rakitna je manjše naselje, ki je najbolj poznano po Rakiškem jezeru. Ob njem se nahajata Hotel Rakitna in vikendaško naselje, v vzhodnem predelu Rakitne pa klimatsko zdravilišče. Jezero v poletnem času ponuja obiskovalcem kopanje, jeseni ribolov in pozimi drsanje. Je tudi izhodišče za krajšo krožno sprehajalno pot po okolici.
Soteska Pekel se nahaja blizu naselja Borovnica. Nastala je z ugrezanjem Ljubljanskega barja. V njej obiskovalce v poletnih mesecih pričaka prijeten in osvežujoč hlad. V soteski je pet slapov, ki so pozimi primerni tudi za plezanje.
Peti slap je najvišji, za najlepšega pa velja četrti slap. Simbol Pekla je slovenski endemit kranjski jeglič, ki ima čudovite rdeče vijolične cvetove. Pri parkirišču je gostilna Pekel, ki je znana po slastnih domačih dobrotah, predvsem postrveh.

Najlepši izleti

Brezovica in Borovnica z okolico - Soteska Pekel <br> Pekelski slapovi

Fotografija: 2301-0

Soteska Pekel

Pekelski slapovi

Brezovica in Borovnica z okolico - Soteska Pekel <br> Pekelski slapovi - Tretji slap (18m)

Fotografija: 2301-16

Soteska Pekel

Pekelski slapovi - Tretji slap (18m)
Brezovica in Borovnica z okolico - Soteska Pekel <br> Pekelski slapovi - Peti slap (20m)

Fotografija: 2301-27

Soteska Pekel

Pekelski slapovi - Peti slap (20m)
Brezovica in Borovnica z okolico - Soteska Pekel <br> Pekelski slapovi - Četrti slap (17m)

Fotografija: 2301-33

Soteska Pekel

Pekelski slapovi - Četrti slap (17m)
Brezovica in Borovnica z okolico - Borovnica

Fotografija: 2302-0

Brezovica in Borovnica z okolico - Borovnica <br> Pogled na 21. steber borovniškega viadukta

Fotografija: 2302-5

Borovnica

Pogled na 21. steber borovniškega viadukta
Brezovica in Borovnica z okolico - Borovnica <br> Župnijska cerkev sv. Marjete v Borovnici

Fotografija: 2302-13

Borovnica

Župnijska cerkev sv. Marjete v Borovnici
Brezovica in Borovnica z okolico - Borovnica <br> Dolinski ali Jelenov most

Fotografija: 2302-25

Borovnica

Dolinski ali Jelenov most
Brezovica in Borovnica z okolico - Podpeško jezero

Fotografija: 2330-16

Brezovica in Borovnica z okolico - Preserje <br> Cerkev sv. Ane

Fotografija: 2331-9

Preserje

Cerkev sv. Ane
Brezovica in Borovnica z okolico - Rakiško jezero

Fotografija: 2340-7

Brezovica in Borovnica z okolico - Rakiško jezero <br> Hotel Rakitna

Fotografija: 2340-12

Rakiško jezero

Hotel Rakitna

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 167 €
od 184 €
Vrhnika
od 90 €
od 110 €
Brezovica
od 108 €
od 118 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: BOROVNICA (4412 prebivalcev)

Naselja v občini:

Borovnica (2558 prebivalcev), Dol pri Borovnici (491), Breg pri Borovnici (360), Laze pri Borovnici (266), Brezovica pri Borovnici (235),

Pako (156), Zabočevo (114), Dražica (90), Ohonica (84), Niževec (41), Pristava (16), Lašče (1)


Občina: BREZOVICA (12186 prebivalcev)

Naselja v občini:

Brezovica pri Ljubljani (3053 prebivalcev), Vnanje Gorice (2514), Notranje Gorice (1929), Kamnik pod Krimom (965), Jezero (730),

Rakitna (718), Podpeč (582), Žabnica (383), Preserje (369), Podplešivica (287), Prevalje pod Krimom (196), Plešivica (184), Goričica pod Krimom (166), Dolenja Brezovica (56), Gorenja Brezovica (51), Planinca (3)