Zagradec - Naravno kopališče
OsrednjeslovenskaZagradec

Zagradec

Danes
mostClear;;
4 17
Jutri
mostClear;;light
4 17
20.10.2021
partCloudy;;light
6 19

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Zagradec je slikovito naselje, ki spada v Občino Ivančna Gorica. Središče občine je mlado naselje Ivančna Gorica, na razvoj katerega najbolj vplivajo predvsem prometne povezave, saj je na pol poti med Novim mestom in Ljubljano.
Zagradec (za gradcem) se razprostira na visoki skalni terasi levega brega reke Krke, ki jo odlikujejo slapovi reke Krke. Od številnih žag in mlinov ter fužin starega železarskega kraja Fužine sedaj deluje le še elektrarna na vodni pogon (1924) in edini valjčni mlin v zgornjem toku Krke. Mlin poganja elektrika iz zasebne male hidroelektrarne, prodajajo pa kvalitetno domačo moko iz vseh vrst žit. Na južnem predelu vasi stoji romarska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja, v kateri notranjosti je zanimiva marmornata prižnica, ki je bila prestavljena iz samostana v Stični. V Krajevni skupnosti Zagradec izstopa še baročna cerkev svetega Martina v Valični vasi, ki ima romanske temelje, kasneje je bila gotizirana in barokizirana. V cerkvi hranijo poganski rimski žrtvenik, ki ga je dal postaviti domačin, nato pa rimski vojak in inženir Publius Maximius. Na vinski gori pod Valično vasjo stoji kapela svetega Jožefa, ki ima zanimiv tloris štiriperesne deteljice. Nekdaj je na tem predelu potekala rimska cesta. Kapela je bila sezidana leta 1680, čudoviti oltar svetega Jožefa pa je iz leta 1711. Ob rimski cesti se nahaja tudi vas Kitni Vrh, ki je najstarejši kraj na tem območju in kjer vsako leto organizirajo mnoge prireditve, med katerimi še posebej izstopa vsakoletni Gregorjev sejem v Zagradcu. Domačini jih vedno znajo popestriti s pestrim glasbenim, športnim, pevskim in kulturnim dogajanjem. Zagradec leži ob reki Krki, ki je najdaljši desni pritok reke Save v Sloveniji.
Po dolžini je druga najdaljša reka v Sloveniji in največja reka na Dolenjskem. Krka je edina večja reka, ki odlaga lehnjak. Najlepši in najbolj številni lehnjakovi pragovi so med Zagradcem in Žužemberkom ter med Gornjim Kotom in Dvorom.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Zagradec in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Zagradec - Park Loka

Fotografija: 2246-2

Zagradec - Park Loka <br> Prireditveni prostor

Fotografija: 2247-0

Zagradec - Park Loka <br> Naravno kopališče

Fotografija: 2248-14

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Zagradec
od 34 €
od 56 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: