Dujčev mlin - Dujčev mlin
Obalno - notranjskaDujčev mlin

Dujčev mlin

Dujčev mlin
Trenutno
prevCloudy;RA;mod
15
Jutri
mostClear;;mod
-2 12
29.03.2023
prevCloudy;;light
-1 14

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dujčev mlin se nahaja ob reki Reki v naselju Škoflje, ki spada v občino Divača. Potrebno je slediti oznakam za kamp in postajališču za avtodome, ki vodijo skozi vas in se nato spustijo na manjšo poplavno ravnino na robu katere ležijo ruševine Dujčevega mlina. Nekdaj je bilo porečje Reke znano kot slikovita dolina žag in mlinov.
V prvi polovici prejšnjega stoletja so žage in mlini začeli propadati, saj so večkratne poplave zalivale mline in rušile jezove. Propadati so začeli tudi zaradi pojava industrijskih. Do nedavnega je bil od vseh mlinov najbolj ohranjen Dujčev mlin, kjer so pred okoli dvajsetimi leti še vedno mleli žito bližnjim kmetom. Lastnik mlina Rudi Dujc je bil zadnji aktivni mlinar na območju reke Reke. Mlin naj bi bil star okoli sto let in se je do danes ohranil v ruševinah. V letu 1890 je Dujčev mlin uničil požar, vendar so ga obnovili. Nazadnje je bila obnova mlina opravljena leta 1921. Naredil jo je oče zadnjega mlinarja, ki se je imenoval Jakob Dujc. Leta 1932 je mlinu visoka voda odnesla slamnato streho, ki so jo potem nadomestili s korci. Voda, ki je bila speljana po mlinščici, je padala na štiri mlinska kolesa z lopaticami v cementnih koritih. Le-ta so poganjala štiri pare mlinskih kamnov. Od tega sta dva para mlela belo moko, dva para pa ostalo moko. V manjši stavbi zraven mlina je bil prostor luščilnice za ječmen.
Danes je v nekdanji mlinarjevi domačiji v vasi urejena turistična kmetija, kjer nudijo domačo hrano in prenočišča. V času pred letom 1930 so ljudje sami prinašali žito v mlin, v naslednjih letih pa je razvažanje po bližnjih krajih naredila mlinarjeva družina. Mlin je v vojnem času mlel tudi za partizane. Za zaščitnika Dujčevega mlina je veljal sveti Kancijan.

Fotografije

Dujčev mlin - Cesta proti Dujčevemu mlinu

Fotografija: 2973-0

Cesta proti Dujčevemu mlinu
Dujčev mlin - Dujčev mlin v Škofljah

Fotografija: 2973-1

Dujčev mlin v Škofljah
Dujčev mlin - Dujčev mlin

Fotografija: 2973-2

Dujčev mlin
Dujčev mlin - Ostanki Dujčevega mlina

Fotografija: 2973-3

Ostanki Dujčevega mlina
Dujčev mlin - Propadajoč mlin

Fotografija: 2973-4

Propadajoč mlin
Dujčev mlin - Dujčev mlin na porečju reke Reke

Fotografija: 2973-5

Dujčev mlin na porečju reke Reke
Dujčev mlin - Kanal z vodo, ki je poganjala Dujčev mlin

Fotografija: 2973-6

Kanal z vodo, ki je poganjala Dujčev mlin
Dujčev mlin - Okolica Dujčevega mlina

Fotografija: 2973-7

Okolica Dujčevega mlina
Dujčev mlin - Kamp v bližini Dujčevega mlina

Fotografija: 2973-8

Kamp v bližini Dujčevega mlina

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Vremski Britof
od 91 €
Vremski Britof
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: