Dolenja vas - Marijina cerkev in obrambni stolp
Obalno - notranjskaDolenja vas

Dolenja vas

Dolenja vas - Cerkev Žalostne Matere božje s stolpom
Trenutno
;lightRA;light
3
Jutri
overcast;RA;light
3 10
25.04.2024
overcast;RASN;light
2 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dolenja vas je vecji grucasti kraj, ki se razprostira severozahodno od Senožec. Do njega vodi cesta, ki se odcepi od regionalne ceste Sežana – Senožece tik pred Senožecami. Vas spada v Obcino Divaca, ki obsega Divaški kras, Senožeško pokrajino in zahodni del Brkinov.
Dolenja vas se nahaja na najširšem delu Senožeškega podolja, približno 3 km od naselja Senožece. Senožeško podolje na južni strani zapira okoli tisoc metrov visoka Vremšcica, ki ga locuje od apnencaste planote Krasa, Divaškega praga. S severa podolje varujejo Senožeška brda, katerih osojna pobocja se spušcajo v zgornji predel Vipavske doline. Na razgibanem površju podolja se izmenjujejo prostrani travniki, kjer se pasejo crede drobnice in gozdovi. Ovcji sir postaja pomembna znacilnost te slikovite prehodne pokrajine na robu Krasa. V naselju je studenec, h kateremu so prihajali v sušnem obdobju, preden je bil napeljan vodovod, po vodo iz okoliških vasi. Na obmocju Krasa so nekdaj v zimskem casu v velikem kalu in globoki ledenici sekali led ter ga nato vozili v Trst. Na Griškem polju, ki se razprostira nedalec od vasi, je bila postavljena prva velika vetrna elektrarna v Sloveniji, Vetrna elektrarna Dolenja vas. V vasi so vecinoma domacije iz 18. in 19. stoletja, ki stojijo v stegnjenem nizu. Enonadstropne hiše in gospodarska poslopja so krita z dvokapnimi korcnimi strehami. V naselju so tri kapelice in dobro ohranjen taborski stolp s strelnimi linami v štirih nadstropjih, ki stoji ob cerkvi Žalostne Matere božje.
V stolpu je nekdaj imela vsaka domacija dolocen prostor, kjer so shranjevali živila. Za nizkim prevalom se cesta od Dolenje vasi spušca po dolgih klancih nad Senadolsko dolino proti okoli 7 km oddaljenim Štorjam, ki so bile nekdaj znane po krcmarjih.

Fotografije

Dolenja vas - Cerkev Žalostne Matere božje s stolpom <br> Marijina cerkev in obrambni stolp

Fotografija: 2987-8

Cerkev Žalostne Mater...

Marijina cerkev in obrambni stolp

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Divača
od 93.6 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: DIVAČA (4085 prebivalcev)

Naselja v občini:

Divača (1615 prebivalcev), Senožeče (587), Dolnje Ležeče (232), Dolenja vas (159), Famlje (141),

Kačiče - Pared (128), Dolnje Vreme (117), Škoflje (105), Gornje Vreme (100), Barka (98), Laže (93), Senadole (74), Dane pri Divači (69), Naklo (59), Zavrhek (54), Matavun (52), Vremski Britof (49), Potoče (46), Gabrče (40), Gornje Ležeče (37), Vareje (33), Misliče (30), Goriče pri Famljah (27), Brežec pri Divači (24), Otošče (22), Podgrad pri Vremah (21), Vatovlje (19), Gradišče pri Divači (17), Kozjane (16), Betanja (15), Škocjan (6)