Ljubljana - Čudnova hiša - Čudnova hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Čudnova hiša

Ljubljana - Čudnova hiša

Trenutno
partCloudy;;light
6
Jutri
partCloudy;;
-2 6
19.01.2022
mostClear;;light
-4 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je prestolnica Slovenije. Leži ob Ljubljanskih vratih v spodnjem delu Ljubljanske kotline. Ljubljana ni prav veliko, a tudi ne mlado mesto. Za seboj ima zelo dolgo in pestro zgodovino, ki je vidna na vsakem koraku v slikovitem starem mestnem jedru.
Leta 1895 je Slovenski trg po potresu dala urediti mestna občina, projekt pa je podprla vlada na Dunaju. Načrte za ureditev je leta 1900 naredil arhitekt Maks Fabiani. Zamislil si je enotno arhitekturno zasnovo trga z enako visokimi zgradbami, na vogalih poudarjenimi s stolpički. To je ustrezalo želji takratnega župana Ivana Hribarja, da se mesto po potresu prenovi po vzoru Prage. V središču Miklošičevega trga so uredili Miklošičev park. Večina zgradb na trgu je bila sezidana med letoma 1900 in 1907. Čudnova hiša je ena izmed najbolj bogatih secesijsko oblikovanih hiš, ki obdajajo Miklošičev trg. Stoji na severozahodnem vogalu Miklošičevega trga, na Cigaletovi ulici 3. Je poslovno – stanovanjski objekt, ki se imenuje po Franu Čudnu, ki jo je kot investitor namenil za najemno stanovanjsko stavbo.
Trinadstropna hiša je bila zgrajena leta 1902. Arhitekt Ciril Metod Koch je Čudnovo hišo zasnoval po vzoru dunajskih hiš Josepha Marie Olbricha, ki je bil predstavnik plastično bogate, organske in dekorativne secesije. Zgradbo na vogalu zaznamuje krožni konzolni stolp, ki ima kvadratni zaključek in kroglo. Na fasadi vzdolž Tavčarjeve nad konzolnim balkonom nad dvema pilonoma stoji širok polkrožni nadstrešek. Uporaba mnogega števila različnih arhitekturnih elementov daje videz heterogenosti, ki jo na fasadi poudarja plastično dekorativno okrasje, ki ima značilne secesijske motive. Prvotno je bila fasada Čudnove hiše vijolično-rdeče barve, ob prenovi pa so jo prebarvali v nevtralno barvo.
Na območju Miklošičevega parka se nahajajo še sodna palača, spomenik jezikoslovcu Francu Miklošiču, Pogačnikova hiša, Deghengijeva hiša in drugo. Trg obvladuje sodna palača, veličastna zgradba v neoklasicističnem slogu, ki je bila zgrajena med leti 1898 in 1902.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Čudnova hiša - Čudnova hiša - Cigaletova ulica 3

Fotografija: 2045-0

Čudnova hiša - Cigaletova ulica 3
Čudnova hiša - Ljubljana - Čudnova hiša

Fotografija: 2045-1

Ljubljana - Čudnova hiša
Čudnova hiša - Čudnova hiša

Fotografija: 2045-2

Čudnova hiša
Čudnova hiša - Krožni stolp

Fotografija: 2045-3

Krožni stolp
Čudnova hiša - Krogla na vrhu stolpa

Fotografija: 2045-4

Krogla na vrhu stolpa

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 83.7 €
od 92.7 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)