Ljubljana - Pogačnikova hiša - Pogačnikova hiša
OsrednjeslovenskaLjubljana - Pogačnikova hiša

Ljubljana - Pogačnikova hiša

Trenutno
partCloudy;;light
6
Jutri
partCloudy;;
-2 6
19.01.2022
mostClear;;light
-4 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Miklošičev park predstavlja enega izmed najbolj pomembnih in zanimivih trgov v Ljubljani. Je kvadratnega tlorisa in se razprostira med Cigaletovo, Miklošičevo, Dalmatinovo in Tavčarjevo ulico. Ime je dobil po slovenskem jezikoslovcu in filologu Francu Miklošiču.
Park je bil urejen v letih od 1902 do 1906. Trg pred sodnijsko palačo s simboličnim imenom Slovenski trg je dala urediti mestna občina po potresu leta 1895, projekt pa je s finančnimi sredstvi podprla tudi vlada na Dunaju. Miklošičev park in Miklošičev trg predstavljata edino secesijsko območje v Ljubljani, z vogalnimi stolpiči na vseh štirih vogalih zgradb. Najbolj znamenite zgradbe na tem predelu so Sodna palača, Čudnova hiša, Deghengijev hiša, Pogačnikova hiša ter spomenik Francu Miklošiču. Pogačnikova hiša se nahaja na naslovu Cigaletova 1. Investitorja sta bila Štefan in Jožef Pogačnik. Arhitekt Koch jo je projektiral leta 1902. Zasnovana je kot najemniško stanovanjska zgradba in se nahaja v glavnem delu zahodne fasade trga pred sodno palačo. Arhitekt je pri oblikovanju fasade uporabljal bolj ploskovno usmerjene oblike. Zaradi svoje lege Pogačnikova hiša nima vogalnega stolpiča, niti balkona ter z njim povezanega kovanega okrasja. Na fasadi je najbolj zanimiv portal, ki ga zgoraj krasi relief ženskega lika, ki v razširjenih rokah drži rastlinske vejice. Lik je arhitekt povzel po načrtu za fasado Delavskega doma na Dunaju. Vsa okna na Pogačnikovi hiši so enostavna dvodelna. Pritlični del oken ima vodoravne vrezane črte. V prvem nadstropju so okna povezana z eno samo črto. Zgornji nadstropji hiše sta povezani z navpičnimi trakovi med okni, ki vodijo iz krožnega venca sredine tretjega nadstropja in visijo do polic oken drugega nadstropja.
Tik pred koncem se prekinejo s trakom okrasja iz stiriliziranih listov. Med okni drugega in tretjega nadstropja Pogačnikove hiše je okras z geometričnim likom. Ob hiši stoji Čudnova hiša, ki jo je dal zgraditi znani ljubljanski urar Fran Čuden.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Pogačnikova hiša - Ljubljana - Pogačnikova hiša

Fotografija: 2044-0

Ljubljana - Pogačnikova hiša
Pogačnikova hiša - Pogačnikova hiša (arhitekt Ciril Metod Koch, 1902)

Fotografija: 2044-1

Pogačnikova hiša (arhitekt Ciril Metod Koch, 1902)
Pogačnikova hiša - Pogačnikova hiša

Fotografija: 2044-2

Pogačnikova hiša
Pogačnikova hiša - Pogačnikova hiša  - Cigaletova ulica 1

Fotografija: 2044-3

Pogačnikova hiša - Cigaletova ulica 1
Pogačnikova hiša - Kip sedeče ženske

Fotografija: 2044-4

Kip sedeče ženske

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 83.7 €
od 92.7 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)